Erik Bojničan Rôzne

Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Hlohovci, o ktorých vie málokto

O tom, že Madunice sú známe pestovaním cibule a v Leopoldove je železničný uzol, vie asi každý človek z nášho regiónu. No už asi málokto vie o ďalších zaujímavostiach, ktorými sa obce pri Hlohovci môžu pochváliť. Práve na takéto menej známe pozoruhodnosti sme sa zamerali.

Ilustračný obrázok k článku Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Hlohovci, o ktorých vie málokto
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk
  • V obci Červeník môžete navštíviť zbierku historických hnacích stabilných motorov či stálu národopisnú výstavu s kolekciou krásnych zachovalých ľudových krojov, ukážkami interiéru tradičného domu a širokou zbierkou predmetov dennej potreby, poľnohospodárskych strojov a drobných prvkov vybavenia, tzv. Gazdovského domu minulosti.
  • Ako uvádza na svojej stránke obec Horné Trhovište, jej názov je odvodený od trhov (jarmokov), ktoré sa tu konali už od 11. storočia a nie je vylúčené, že sa na nich obchodovalo aj s otrokmi, od ktorých majú byť odvodené aj názvy susedných obcí Horné Otrokovce a Dolné Otrokovce.
  • Obec Ratkovce má najmladšieho starostu v okrese. Martin Červenka bol v ostatných voľbách za starostu zvolený vo veku 26 rokov.
  • Dolné Zelenice a Horné Zelenice, kedysi tvorili jednu obec – Zelenice. Jej meno bolo údajne odvodené od blízkeho močiara, v ktorom vraj bola voda vždy zelená od drobných rastlín.
  • V obci Bojničky po vpáde Tatárov (1241) zahynula polovica obyvateľstva hladom a morom.
  • Hudobný festival v obci Červeník tento rok oslávil svoje 50. narodeniny, čím sa radí medzi najstaršie na Slovensku.
  • Atletický klub v obci Bojničky od svojho vzniku v roku 1994 získal 69 medailí z majstrovstiev Slovenska (z toho 20 zlatých).
  • V obci Dolné Trhovište v chotárnej časti Rúbanice a Pasienky v ohybe Trhovištského potoka (lokalita je tiež v literatúre nazývaná Blatá) smerom na Hornú Podlakšu ležia na svahu naľavo od potoka pozostatky osady z mladšej doby kamennej.
  • Cibuľové slávnosti v obci Madunice sa spájajú s rekordmi. Napríklad najväčší cibuľový veniec z roku 2007 je zapísaný aj v svetovej Guinessovej knihe rekordov. Od tohto roku si Madunice pripísali už 9 slovenských rekordov. Na ostatnom 20. ročníku s cibuľovým koňom, ktorý bol vysoký bezmála tri metre.

Ak si myslíte, že ovládate informácie o obciach v okolí Hlohovca, otestujte sa v kvíze: 15 rýchlych otázok vám ukáže, či dobre poznáte dedinky v okolí Hlohovca

Čítajte tiež:

V našom regióne sa chystá ozajstná rarita: Toto sú lákadlá leopoldovských Krumplových hodov!

Slávnosti v Maduniciach na FOTKÁCH: Na bezmála trojmetrového koňa použili 5000 cibúľ, pokus o nový rekord!

Cyklo sezóna v plnom prúde: Pozrite si parádne TIPY, kde to v okolí Hlohovca stojí za to!

Takto pred viac ako polstoročím stavali ropovod: Unikátne ARCHÍVNE ZÁBERY z nášho okresu

Hudobná lahôdka v našom regióne: Festival Červeník oslavuje neuveriteľných 50 rokov

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM