Erik Bojničan Rôzne Leopoldov

Najnovší počin mladých z Leopoldova: Na stanici zrealizovali skvelý nápad, FOTO

Spríjemniť si čakanie na leopoldovskej stanici, alebo cestu vlakom? Najnovšie tak môže spraviť každý vďaka nápadu miestnych mladých ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Najnovší počin mladých z Leopoldova: Na stanici zrealizovali skvelý nápad, FOTO
4
Galéria
Zdroj: TASR

Čakanie na vlak na stanici je jedna z činností, ktorú si zrejme vychutnáva len málokto. V neďalekom Leopoldove si však môžete skrátiť čas, alebo aj cestu vlakom vďaka nápadu mladých ľudí, ktorí si hovoria Zdravší Leopoldov. Tí sa rozhodli vytvoriť projekt Literárny Leopoldov.

Ako už samotný názov napovedá, poteší sa každý milovník dobrých kníh. Na leopoldovskej železničnej stanici totiž bolo umiestnených približne 300 titulov. Ak sa chcete začítať do niektorého z nich, nemusíte so sebou brať peňaženku. Princíp je jednoduchý. Podľa Martina Majtána z občianskeho združenia, ktoré sa o túto novinku postaralo, si každý môže knihu požičať a po prečítaní vrátiť, alebo ju vymeniť za inú.

„Nápad vznikol už dávnejšie, keď sme ešte len plánovali otvoriť Teahouse, ktorého jedna funkcia je aj obrovská búdka kníh,“ vysvetľuje Majtán. Neziskové oddychovo-náučné centrum Teahouse je miesto na alternatívne trávenie času mladých. V centre sú k dispozícii stovky kníh i spoločenské hry. Taktiež v ňom bývajú rôzne prednášky, workshopy, občianske diskusie či zaujímavé rozprávania o cestovaní, štúdiu a pracovných skúsenostiach zo zahraničia.

Cieľom projektu Literárny Leopoldov je podľa Majtána priniesť knihy k ľuďom a zvýšiť záujem o ne. „Tiež chceme zlepšiť gramotnosť obyvateľstva nielen nášho mesta. Pre stanicu sme sa rozhodli, pretože Leopoldov je frekventovaný železničný uzol a denne stanicou prejde veľké množstvo ľudí. O knihy je podľa milých tiet spoza okienok veľký záujem. Do búdky sme umiestnili približne 300 kníh a pravidelne ich dopĺňame,“ pokračuje mladý Leopoldovčan.

Ako ďalej Majtán prezradil, podobných miest by mohlo v Leopoldove pribudnúť viac. „V súčasnosti čakáme na vyjadrenie mesta, pretože chceme umiestniť búdky kníh v troch mestských inštitúciach,“ dodal Majtán.

Novinku z leopoldovskej stanice si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

OBRAZOM: Čakanie na stanici v Leopoldove? Vďaka novinke je príjemnejšie!
4
Galéria
Zdroj: OZ Zdravší Leopoldov
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM