Erik Bojničan Rôzne

Najkrajšie výhľady v okolí Hlohovca: O týchto miestach ste vedeli?

Okolie Hlohovca je plné krás. A kde môžete podľa našej redakcie nájsť najkrajšie výhľady? Máme hneď niekoľko tipov!

Ilustračný obrázok k článku Najkrajšie výhľady v okolí Hlohovca: O týchto miestach ste vedeli?
4
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Aj napriek tomu, že zima nie raz vie predviesť aj horšie počasie, neznamená to, že počas tohto ročného obdobia treba sedieť len doma. Môžete si napríklad vyjsť do okolia nášho mesta a vychutnať si pekné výhľady. Máme pre vás päť tipov.

Dunajský vrch

Dunajský vrch sa nachádza južne od obce Posádka vo výške 220 metrov nad morom. Z tejto lokality je možné vidieť šíru krajinu a za dobrého počasia je vidno až Malé Karpaty. Výnimočný je aj pohľad na sútok riek Váh a Dudváh. Ten je najnižším bodom nášho okresu (131 m n. m.) Krásna príroda v okolí Váhu a jeho pokojný tok sú ideálnym miestom na prechádzku. Niektorí bádatelia sa domnievajú, že práve v lokalite Dunajského vrchu sa nachádzal hrad Solgader. Hrad mal strážiť brod cez rieku Váh, no na na význame začal strácať po vybudovaní hlohoveckého hradu.

Sútok Váhu s Dudváhom
Sútok Váhu s Dudváhom / Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Sedliská

Sedliská sú tým pravým miestom pre všetkých, ktorí si chcú vychutnať ticho, prírodu, a výhľad na Hlohovec z jeho severnej strany. Prechádzka po lúčke cez úzku cestičku pohladí na srdci. Pokochať sa môžete chránenou oblasťou Poniklecová lúčka a o prírode si prečítať na tabuliach náučného chodníka. Náučný chodník Sedliská vznikol v roku 2013 pri príležitosti 900. výročia prvej písomnej zmienky o Hlohovci. Samotný náučný chodník začína neďaleko autobusovej zastávky Soroš pri studničke za Hlohovcom v smere na Topoľčany. Tabule náučného chodníka História, Neživá príroda, Rastlinstvo a Živočíšstvo návštevníkov bližšie zoznámia s touto lokalitou.

Agatina – Mladiny

Na potulkách okresom Hlohovec môžete naraziť aj na lokality Agatiny a Mladiny. Tie sa nachádzajú medzi obcami Pastuchov a Dolné Trhovište. Lokalita medzi dedinkami má síce náročnejší prístup, no pri pohľade z nej na okolitú krajinu, na cestu do kopcov poľahky zabudnete. Pohľad na Považský Inovec z jeho východnej strany má svoje čaro počas všetkých ročných období.

Výhľad z lokality Agatina – Mladiny
Výhľad z lokality Agatina – Mladiny / Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Vodácka vyhliadka

Vodácka vyhliadka leží medzi obcami Koplotvce a Jalšové vo výške 185 m.n.n nad už nepoužívaným lomom na ťažbu kameňa. Z vyhliadky je výhľad na riečisko Váhu a Drahovecké kazety, ktoré sa nachádzajú v tesnej blízkosti. Z vyhliadky je vidno rozsiahle územie od Trnavy cez Jaslovské Bohunice až po Malé Karpaty.

Začiatok zosuvu

Krásny výhľad ponúka lokalita Zosuv Hlohovec-Šintava, ktorý sa začína na južnej strane mesta Hlohovec. Práve z jeho začiatku je krásny výhľad, netreba teda chodiť ďaleko od mesta. Zosuv v minulosti dokázal Hlohovčanom narobiť na čele vrásky. Ostatný veľký problém, ktorý má zosuv na svedomí sa datuje do roku 1940. V júli toho roku sa podľa údajov z kroniky mesta Hlohovec zosunula hradská, ktorá viedla do obce Bojničky. Oprava tejto cesty bola podľa kronikára pre stále zosuny pôdy nemožná, z toho dôvodu župný úrad nariadil stavbu novej cesty pri Kalvárii, ktorá sa používa dodnes. Zosuvné územie je jedným z najširších na Slovensku. Má celkovú šírku až 18 km. K jeho začiatku sa dostanete zo Šomodskej ulice. Na jej konci je treba sa držať vpravo. Po niekoľko sto metroch po poľnej ceste sa môžete kochať výhľadom na Hlohovec a široké okolie.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

FOTO: Doprajte si zážitok. Najkrajšie výhľady v okolí Hlohovca!
4
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM