Erik Bojničan Rôzne

Na vianočných trhoch v Hlohovci to už rozvoniava: 3 dobroty, ktoré nás najviac zaujali

V Hlohovci sú už vianočné trhy v plnom prúde. V stánkoch sa núkajú dobroty od výmyslu sveta. My vám prinášame 3 pochúťky, ktoré nás zaujali najviac.

Ilustračný obrázok k článku Na vianočných trhoch v Hlohovci to už rozvoniava: 3 dobroty, ktoré nás najviac zaujali
13
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

K vianočným trhom okrem stánkov s tovarom, výzdoby a atrakcií či kultúrneho programu zaručene patria aj všakovaké dobroty, ktoré lákajú naše zmysly.

My sme sa vybrali zistiť priamo na miesto konania hlohovských vianočných trhoch, aké pochúťky sú tento rok pre návštevníkov pripravené. Tu je trio dobrôt, ktoré nás zaujali najviac:

Zdroj: All Marketing

Bretónske palacinky

Vaše chuťové poháriky môžu poštekliť napríklad Bretónske palacinky. Zaujmú svojou veľkosťou aj výberom náplne. Ako nám povedala stánkarka, rodená Francúzka z Bretónska, pripravuje ich na viacero spôsobov. Sú slané, sladké a vyberú si napríklad aj vegáni.

„Slané sú vyrobené z pohánkovej múky. Sú teda vhodné aj pre ľudí, ktorí majú bezlepkovú diétu. Pochutiť si u nás môžu aj vegáni. Sú to na Slovensku netradičné palacinky. Sú väčšie a tenšie. Majú priemer 40 cm. Dovolím si tvrdiť, že plnky sú tu na Slovensku absolútne nevídané. Všetko, čo sa dá, vyrábam sama, ingrediencie sú zaručene čerstvé,“ vysvetlila nám stánkarka, ktorá ich podľa jej slov pripravuje podľa receptu s tradíciou dlhou niekoľko desaťročí.

Stánok s týmito palacinkami môžete nájsť na severnej strane Námestia svätého Michala. Ich cena začína na sume 3,40 eura. Záleží od toho, aké si vyberiete.

Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Valašská špecialita

Pri sladkom ešte zostaneme. Zamaškrtiť si môžete aj na Valašských frgáloch. Tie už na prvý pohľad lákajú svojou pestrou farebnosťou. Ako nám prezradil stánkar, nejedná sa však o hocijaké jedlo.

„Frgále, to je valašská špecialita. Valašský frgál je produktom s chráneným zemepisným označením ako chránený výrobok regiónu Valašsko. Od nepamäti sa piekli pri slávnostiach, akými sú napríklad svadby. Kedysi sa robili len základné príchute, ako tvarohový, hruškový či makový. Teraz už sa robia všelijaké druhy,“ vysvetlil stánkar.

V Hlohovci môžete ochutnať sedem druhov frgálov – tvarohový, hruškový, makový, čučoriedkový, lekvárový, brusnicový a orechový. Cena za túto valaškú špecialitu, ktorú nájdete pri stromčeku na východnej strane námestia, sú dve eurá.

Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Zaujímavé syry

Na svoje si na trhoch prídu aj ľudia, ktorí skôr preferujú slané dobroty. Nechýbajú napríklad cigánske či pečené klobásy, no zaujali nás syry, ktoré sa grilujú v stánku neďaleko pódia. Ako nám stánkar prezradil, ide o takzvaný Jánošíkov oštiepok. Ten sa pri grilovaní mierne nafúkne, až do stredu zmäkne, no neroztečie sa.

Slinky v ústach sa zbiehajú aj pri pohľade na rôzne nakladané syry. Dostať tu viacero druhov. Napríklad ovčie, kravské alebo aj ich kombináciu. „Sú to ručne nakladané syry. Nenakladajú sa strojovo, ale je do nich vložená ľudská ručná práca. Medzi základné ingrediencie patria napríklad bazalka, olivy alebo chilli. Všetky sú naložené v slnečnicovom oleji,“ vysvetlil predavač.

Lákavé dobroty, pri ktorých sa mnohým z vás začnú „robiť chúťky“, si môžete pozrieť v našej priloženej fotogalérii.

FOTO: Pochúťky na vianočných trhoch v Hlohovci. TIETO nás zaujali najviac!
13
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM