Zuzana Jakubičková Iné športy

Na Pochode HP padol absolútny rekord: Zúčastnilo sa až 884 turistov

Predpovede o nádhernom počasí neklamali a v sobotu sa predviedol deň, ktorý opäť vstúpi do histórie. Lámali sa nie len teplotné rekordy, ale aj tie turistické. 35. ročník jarného pochodu vytvoril absolútny nový rekord v počte účastníkov pochodu a to s počtom 884 turistov.

Ilustračný obrázok k článku Na Pochode HP padol absolútny rekord: Zúčastnilo sa až 884 turistov
Foto: Róbert Jakubička

35. ročník Jarného pochodu HP sa celkovým počtom 884 turistov zaradil na absolútne prvé miesto medzi Pochodmi HP z celej doterajšej histórie.

Rozdelenie turistov podľa trasy – A (12 km) = 35 turistov
– B (17 km) = 218 turistov
– C (22 km) = 614 turistov
– D (35 km) = 17 turistov

Všetci oficiálne registrovaní boli peší turisti. Medzi peších turistov, podobne ako po iné roky, zavítalo aj 23 cykloturistov, ktorí vedeli o akcii Pochod HP a tiež absolvovali v tento deň uvedené turistické trasy Pochodu HP na bicykli. Išli individuálne, bez registrovania na štarte. V cieli Havran sa však pozdravili s kontrolou a absolvovali trasu z Havrana späť do Hlohovca.

Spestrením pochodujúcej ľudskej turistickej masy bolo aj približne 15 psov, ktorí na výlete sprevádzali svojich majiteľov.

Približný prehľad turistov podľa miesta bydliska: Hlohovec, Bratislava, Leopoldov, Nitra, Piešťany, Trnava a obce okresov Hlohovec, Nitra, Piešťany, Nové Mesto nad Váhom, Senec, Trnava.

Nádherné počasie

Počasie bolo vynikajúce. „Strašiace predpovede o veľkej oblačnosti, mrholení a prehánkach sa našťastie mýlili a v sobotu sa predviedol deň, ktorý bol pre turistiku ako stvorený“, informoval Fero Miklovič, člen organizačného výboru. Od rána svietilo slnko, bolo prakticky bezvetrie a obloha bola s minimálnou oblačnosťou po celý deň.

Okrem Pochodu HP bolo v sobotu sprievodnou akciou pripomienky 900 rokov od prvej písomnej zmienky o Hlohovci aj Otvorenie náučného chodníka Sedliská. Slávnostné otvorenie sa uskutočnilo o 09:00 hod na začiatku náučného chodníka (na odbočke z červenej TZT – pri kolovej značke Hlohovec, Soroš).

Tak, ako každý rok, bola aj tentoraz na kontrole Ovčia skala, okrem informačných, propagačných a reklamných letákov, pripravená aj tradičná lesná galéria fotografií z uplynulých ročníkov Pochodov HP. Výstava mala úspech a turisti si s radosťou prezerali fotografie, kde nachádzali seba, alebo svojich priateľov.

Problémy s orientáciou spôsobili lesníci

„Mierne problémy s orientáciou spôsobili na rázcestí lesných ciest pod Holým vrchom lesníci, ktorí urobili skládku dreva presne na odbočke červenej TZT na lesný chodník, čím zakryli nielen červenú značku, ale aj vlastný chodník“, povedal Fero Miklovič. Niekoľko menej pozorných turistov prehliadlo odbočovaciu značku na náprotivnej strane cesty, mierne skrytú za konármi stromov a kríkov a pokračovalo po nesprávnej ceste. „Po niekoľkých metroch po neznačenej ceste sa spamätali a pozorným hľadaním našli správny chodník“, dodal Miklovič.

Ako obvykle, príjemným miestom odpočinku turistov bola znova Svrbická plešina – nádherná lúka nad obcou Svrbice, s peknými výhľadmi na Považský Inovec (Marhát) a pohorie Tribeč. Turisti sa tu zastavovali na oddych, krátke poleňošenie, občerstvenie a zábavné hry, aby po nich mohli s obnovenými silami pokračovať ďalej.

Nový úsek pod kopcom Lomec sa osvedčil

Nový úsek červenej TZT v lokalite pod kopcom Lomec, ktorý bol vyznačený v minulom roku pred Jesenným pochodom HP 2012 pre nepriechodnosť pôvodnej trasy, sa osvedčil a je naplno využívaný bežnými turistami, aj účastníkmi pochodu HP. „Na zvýšenie bezpečného priechodu turistov, v lesnom úseku bez cesty a chodníka, bola tesne pred Pochodom HP táto časť trasy členom organizačného výboru doplnená vlastným značením červenými stužkami. Bola tak zabezpečená dobrá a bezproblémová orientácia turistov a ich bezpečný príchod do cieľa Havran. Výsledkom je celkom slušne poznateľný nový lesný chodník, vychodený šesťsto turistami“, pokračoval Fero Miklovič.

V priebehu Pochodu HP neboli zaznamenané žiadne zranenia, alebo ochorenia, ani iné mimoriadne udalosti. „Predpokladáme, že všetci účastníci sa dopravili v dobrom zdraví domov aj po záverečných hodnotiacich posedeniach a iných sprievodných spoločenských akciách“, informoval Miklovič.

Veľké poďakovanie na záver

„Úplne na záver by som chcel dodať, že na zdarnom priebehu akcie Pochod HP sa podieľajú členovia organizačného výboru a členovia kontrol. Turistiku a Pochod HP robíme vo svojom voľnom čase, ako koníčka, z púheho nadšenia pre tú myšlienku, zo vzájomného priateľstva. Ustúpiť už nemáme kam, lebo vieme, že turisti a hlavne mládež v Hlohovci aj bližšom a širšom okolí každú jar a jeseň čakajú na svoje HáPečko. Sme radi, ak je vysoká účasť, keď prídu skúsení i rekreační turisti, mládež aj seniori. Sme radi, ak sú všetci spokojní a zdraví sa z Pochodu HP vrátia domov“, dodal na záver Fero Miklovič.

Jarné HP 2013
40
Galéria
Foto: Róbert Jakubička
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM