Zuzana Jakubičková Rôzne

Na kúpaliskách v kraji prebehli kontroly: V týchto stánkoch s občerstvením našli pochybenia!

Regionálne úrady verejného zdravotníctva skontrolovali v SR od 24. júna do 4. júla 262 stánkov rýchleho občerstvenia na kúpaliskách, pričom nedostatky zistili v 62 z nich. Predstavuje to 23,6 percenta. Pochybenia boli zistené aj na kúpaliskách v našom kraji.

Ilustračný obrázok k článku Na kúpaliskách v kraji prebehli kontroly: V týchto stánkoch s občerstvením našli pochybenia!
Zdroj: TASR

Hygienici v rámci celého Slovenska dokopy uložili 67 blokových pokút v celkovej sume 3 187 eur a začalo sa osem správnych konaní vo veci uloženia pokuty za 5 550 eur. Kontroly v stánkoch s rýchlym občerstvením na kúpaliskách však nekončia. Kontrolóri si na ne posvietia počas celej kúpacej sezóny.

Zoznam prevádzok v Trnavskom kraji so zistenými nedostatkami podľa ÚVZ SR

Kúpalisko Castiglione, Trnava, prevádzkovateľ: Pemaro s.r.o., Trnava

  • nesprávne skladovanie potravín – zamrazovanie čerstvých a chladených potravín (chlieb, párky),
  • potraviny po dobe spotreby (chlieb)

FAST FOOD TK GALANDIA spol. s.r.o., Kpt. Nálepku, 2373/43 Galanta

  • používanie čerstvej zeleniny bez vytvorenia hrubej prípravy zeleniny,
  • nevyhovujúci laboratórny rozbor šalátu s kuracím mäsom pre prekročenie koliformných baktérií

Ján Chovanec Bufet TOBOGÁŇ TK, Horné Saliby

  • 1 pracovník – brigádnik v čase kontroly nepredložil zdravotnú spôsobilosť (zdravotný preukaz bol predložený dodatočne)

BRO v areáli TK Vincov les, Rovami s.r.o. Sládkovičovo

  • 2 druhy priemyselne vyrobenej zmrzliny neboli označené dátumom a hodinou otvorenia obalu

Kiosk pokrmov rýchleho občerstvenia č. 1, areál Termálneho kúpaliska v Dunajskej Strede

  • novoprijatý zamestnanec nemal doklad o odbornej spôsobilosti,
  • nebola vedená evidencia o kontrole pri preberaní surovín,
  • spoločné skladovanie nezlučiteľných surovín,
  • nedodržiavanie chladiaceho, mraziaceho a teplotného reťazca – uchovávanie niektorých chladených a mrazených surovín, polotovarov a hotových pokrmov pri teplote miestnosti,
  • suroviny neoznačené (neboli odložené etikety z veľkospotre­biteľských obalov),
  • nebola vedená evidencia o čase ukončenia prípravy hotových pokrmov, preto nebolo možné overiť dodržiavanie času ich

podávania,

  • v stere z pracovného odevu bol vykultivovaný Enterobacter spp.

Kiosk č. 2 „Família“, areál Termálneho kúpaliska v Dunajskej Strede

  • nebola vedená evidencia o vykonanej kontrole pri preberaní surovín,
  • spoločné skladovanie nezlučiteľných druhov surovín

Kiosk pokrmov rýchleho občerstvenia č. 3, areál Termálneho kúpaliska v Dunajskej Strede

  • jeden zamestnanec nemal doklad o odbornej spôsobilosti,
  • evidencia bola vedená iba o kontrole pri preberaní mäsa a mäsových výrobkov,
  • chladiace a mraziace zaradenia neboli vybavené teplomermi, preto nebola vedená evidencia teplôt skladovania,
  • skladovanie neoznačených resp. v štátnom jazyku neoznačených mrazených surovín (neboli odložené etikety z kartónov),
  • v 5 steroch odobratých z ruky, pracovného odevu, varného hrnca, pracovnej dosky a strúhadla na cesnak bol vykultivovaný Enterobacter spp.

Kiosk pokrmov rýchleho občerstvenia č. 4, areál Termálneho kúpaliska v Dunajskej Strede

  • neboli k nahliadnutiu dodacie listy surovín, evidencia o kontrole príjmu surovín nebola vedená,
  • nebolo možné skontrolovať dodržiavanie času uchovávania niektorých polotovarov (krájané mäso, porciovaná hydina),

nakoľko nebola vedená evidencia o čase ich prípravy,

  • v posledných dňoch nebola vedená evidencia teplôt skladovania,
  • jednotlivé pracovné plochy neboli označené podľa účelu ich používania,
  • uchovávanie pečeného mäsa pripraveného predošlý deň pri teplote miestnosti,
  • uchovávanie surovín bez označenia,
  • v stere z ruky zamestnanca bola vykultivovaná E. coli

Kiosk pokrmov rýchleho občerstvenia č. 5, areál Termálneho kúpaliska v Dunajskej Strede

  • nebola vedená evidencia o vykonanej kontrole pri preberaní surovín,
  • nevykonávala sa kontrola teploty hotových pokrmov počas ich výdaja,
  • nebolo možné overiť dodržanie času podávania pokrmov, nakoľko nebola vedená evidencia času ukončenia ich technologického spracovania

Kiosk pokrmov rýchleho občerstvenia č. 1, areál Termálneho kúpaliska vo Veľkom Mederi

  • evidencia bola vedená iba o kontrole pri preberaní mäsa a mäsových výrobkov,
  • spoločné skladovanie nezlučiteľných surovín,
  • zámena umývacích drezov na čierny a biely riad,
  • nebola vykonaná dostatočná kontrola teploty pokrmov počas ich výdaja

Kiosk pokrmov rýchleho občerstvenia č. 2, areál Termálneho kúpaliska vo Veľkom Mederi

  • jeden zamestnanec nemal k nahliadnutiu doklad o odbornej spôsobilosti

Kiosk pokrmov rýchleho občerstvenia č. 6, areál Termálneho kúpaliska vo Veľkom Mederi

  • jeden zamestnanec mal neplatný doklad o zdravotnej spôsobilosti,
  • nebola vedená evidencia o vykonanej kontrole preberania surovín,
  • pracovné plochy neboli označené podľa účelu ich používania,
  • nebola vedená evidencia o otvorení 1 druhu konzervy, dátum a hodina otvorenia neboli uvedené ani na obale

Kiosk pokrmov rýchleho občerstvenia č. 8, areál Termálneho kúpaliska vo Veľkom Mederi

  • jeden zamestnanec nemal doklad o odbornej spôsobilosti,
  • uchovávanie surovín s nadobúdacími dokladmi avšak bez označenia resp. neoznačených v štátnom jazyku

Kiosk rýchleho občerstvenia č. 9, areál Termálneho kúpaliska vo Veľkom Mederi

  • nebola vedená evidencia o vykonanej kontrole pri preberaní surovín,
  • chladiace a mraziace zariadenia neboli vybavené teplomermi, preto nebola vedená evidencia teploty,
  • uchovávanie hlboko mrazeného pokrmu v chladničke, ktorý podľa návodu na použitie pred tepelnou úpravou nesmie byť

rozmrazovaný,

  • uchovávanie načatého syru bez označenia dátumu a času načatia,
  • rozmrazené hamburgerové žemle neboli označené dátumom a časom rozmrazenia,
  • pracovné plochy neboli označené podľa účelu ich používania,
  • nebola vedená evidencia o kontrole dodržiavania technologických a pracovných postupov,
  • uchovávanie upečeného kuracieho mäsa v chladničke bez evidencie času uchovávania a pečených rýb pri teplote

miestnosti,

  • skladovanie Tatárskej omáčky s uplynutým dátumom minimálnej trvanlivosti spolu s ostatnými potravinami,
  • suroviny neoznačené (neboli odložené etikety z veľkospotre­biteľských obalov),
  • suroviny neoznačené v štátnom jazyku

Predajný stánok pokrmov rýchleho občerstvenia č. 10, areál Termálneho kúpaliska vo Veľkom Mederi

  • jeden zamestnanec nemal doklad o odbornej spôsobilosti,
  • v prevádzke neboli založené dodacie listy surovín,
  • marinované mäso uchovávané v nekrytej nádobe bez označenia dátumom a časom prípravy,
  • uchovávanie polievky z predošlého dňa v chladničke

Predajný stánok pokrmov rýchleho občerstvenia č. 11, areál Termálneho kúpaliska vo Veľkom Mederi

  • nebola vedená evidencia o vykonanej kontrole pri preberaní surovín,
  • uchovávanie chladeného mäsového výrobku v mrazničke,
  • pracovné plochy neboli označené podľa účelu ich používania,
  • preberanie nebaleného mäsového výrobku s dodacím listom bez vyznačenia dátumu spotreby a skladovacích podmienok,
  • uchovávanie suroviny bez označenia v štátnom jazyku

Bufet „Koliba“ v areáli Termálneho kúpaliska vo Veľkom Mederi

  • 3 osoby nemali k nahliadnutiu doklady o odbornej spôsobilosti,
  • 1 osoba nemala doklad o zdravotnej spôsobilosti,
  • zamestnanec mal počas práce na ruke šperky,
  • zamestnanec bez kompletného pracovného odevu,
  • neboli k nahliadnutiu nadobúdacie doklady niektorých spotrebiteľsky balených surovín,
  • nebola vedená evidencia o vykonanej kontrole pri preberaní surovín,
  • spoločné skladovanie surovín s varenými cestovinami a pečeným mäsom v nekrytých, neoznačených nádobách v chladničke, nebola vedená ani evidencia o dátume a čase ich prípravy,
  • rozmrazovanie mrazených rýb pri teplote miestnosti vo všetkých umývacích zariadeniach aj v umývadle na ruky,
  • používanie opotrebovaných, ťažko čistiteľných pracovných pomôcok a riadu

Bufet rýchleho občerstvena, Promenáda TK vo Veľkom Mederi

  • nebolo možné preveriť vysledovateľnosť niektorých surovín, nakoľko boli skladované v mraziacom pulte v neoznačených sáčkoch, ďalšie neboli označené v štátnom jazyku,
  • uchovávanie rôznych hotových pokrmov z predošlého dňa v chladničke,
  • spoločné skladovanie hotových pokrmov so surovinami,
  • uchovávanie krájaných zemiakov vo vode,
  • nevykonávanie monitoringu skladovacích teplôt

Predajný stánok rýchleho občerstvenia, areál Termálneho kúpaliska v Topoľníkoch

  • zamestnanec nemal k nahliadnutiu doklad o odbornej spôsobilosti,
  • nebola vedená evidencia o vykonanej kontrole pri preberaní surovín,
  • niektoré chladiace zariadenia neboli vybavené meracími prístrojmi,
  • jednotlivé pracovné úseky a plochy neboli označené podľa účelu ich používania,
  • pracovné pomôcky a riad z hliníka bez povrchovej úpravy,
  • suroviny neoznačené v štátnom jazyku,
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM