Kultúra

Motýle v hlohoveckm múzeu pripomenú leto: Vystavujú viac ako tri stovky druhov

Aj po skončení letnej sezóny sa možno v Hlohovci vydať za motýľmi. Múzeum otvorilo zaujímavú výstavu.

Ilustračný obrázok k článku Motýle v hlohoveckm múzeu pripomenú leto: Vystavujú viac ako tri stovky druhov
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk

Aj po skončení letnej sezóny sa možno v Hlohovci vydať za motýľmi. Do 10. decembra je vo výstavných priestoroch Vlastivedného múzea vo františkánskom kláštore sprístupnená výstava, na ktorej je prezentovaných 315 druhov motýľov z hlohovského regiónu.

Aj vzácne druhy

„Na návštevníkov čakajú elegantné vidlochvosty, pestrofarebné babôčky i dúhovci, ktorí menia farbu v závislosti od toho, pod akým uhlom sa na nich dívame. Možno tu vidieť legendárneho smrtihlava, najväčšieho motýľa Európy – okáňa hruškového i jedovaté vretienky,“ informoval autor a kurátor výstavy Branislav Varga.

Popri bežných motýľoch sú súčasťou prehliadky aj veľmi vzácne a ohrozené druhy. Osem z nich spadá pod zákonnú ochranu. „Pre hlohovský región je typický pestroň vlkovcový, no najvzácnejším je hnedáčik osikový. V ostatnom období vedecké výskumy zaznamenali v našej prírode veľmi závažné nepriaznivé zmeny – rýchle vymieranie hmyzu vrátane motýľov,“ pokračuje kurátor výstavy.

Už vyhynuté

„Týka sa to aj tohto regiónu, dvadsať druhov, ktoré možno vidieť v závere výstavy, už v prírode v okolí Hlohovca nenájdeme. Zachovali sa len v zbierke múzea, pretože v prírode vyhynuli, resp. sú dlhodobo nezvestné. Výstava v závere odpovedá aj na otázku, prečo motýle vymierajú,“ dodal Varga.

V hlohovskom múzeu, ako uviedol, už od jeho vzniku v roku 1959 pôsobili prírodovedci, ktorí dobre vedeli, kam za motýľmi, ako sa k nim priblížiť i ako ich chytiť, aby sa zachovali v plnej kráse. Vďaka ich práci sa múzeum pýši zbierkou, ktorú tvorí viac ako 28.000 exemplárov tohto krehkého hmyzu.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM