Zuzana Jakubičková Kultúra

Motýle okolo nás

Od 27.3.2012 do 24.4.2012 sa vo Vlastivednom múzeu v Hlohovci koná autorská výstava piešťanského fotografa Romana Tibenského s názvom Motýle okolo nás.

Prvý fotoaparát si Roman Tibenský kúpil v roku 1988, kedy sa stal členom Slovenskej entomologickej spoločnosti. Prvú fotografiu uverejnil už o 3 roky neskôr v zborníku Stredné Slovensko. V roku 2005 začal fotografovať digitálnou zrkadlovkou, o rok neskôr sa stal členom Piešťanského fotoklubu, v roku 2009 členom Zväzu slovenských fotografov. Fotky spracováva na počítači, avšak len tie jemnejšie úpravy, ako je korekcia jasu a kontrastu a orezanie snímku. Výraznejšie nezasahuje do fotografií, pretože sa považuje za fotografa dokumentárnych a nie umeleckých snímkov.

Už v pätnástich rokoch sa začal zaujímať o tzv. „denné“ motýle žijúce na Slovensku. Začal ich zbierať a časom fotiť. Cez čiernobiele snímky, diapozitívy až na súčasnú digitálnu podobu. Učarovali mu svojimi farbami a tvarom krídel. Spolu ich nafotil už cez 120, čo si zaslúži veľké uznanie.

Ako milovník prírody začal pracovať pre Štátnu ochranu prírody. Dokumentoval a publikoval svoju entomologickú činnosť. Robil inventarizačné prieskumy niektorých orografických celkov – Poľana, Cérova vrchovina, Strážovské vrchy, Vápeč – Národná prírodná rezervácia. Svoje pozorovania a prieskumy pretavil na umeleckú činnosť.

Na výstave si môžete pozrieť 30 fotografií rozmeru 40×60cm, všetky farebné, na ktorých zachytil prekrásne momenty z ich života v rôznom prostredí. Na tridsiatich fotografiách je zachytených 28 druhov denných motýľov. Nájdete tam Mlynárika hrachorového, Vidlochvosta feniklového, Modráčika hnedého, Babôčku osikovú, Očkáňa horského a ďalších 23 druhov, ktoré Vám neprezradíme. Nájdete medzi nimi ohrozené a lokálne vzácne druhy, ale aj úplne bežné. Nafotil ich na Slovensku, od Záhoria až po Liptov. Po vstupe do výstavnej siene sa zastavte pri prvom paneli, ktorý obsahuje informácie o vedeckých a odborných článkoch, ktoré Roman Tibenský publikoval.

Pozývame Vás na nádhernú výstavu fotografa Romana Tibenského do Vlastivedného múzea v Hlohovci. Príďte sa pokochať nádhernými farbami a vdýchnite čaro každej jednej fotografie.

autor: Alena Lelovičová foto: Jozef Lelovič

hc_motyle
15
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM