Zuzana Jakubičková Krimi

Mladík (21) vyletel z cesty a zrazil chodkyňu: Pred policajtmi nafúkal 3,56 promile!

Opitý vodič (21) z Trnavy spôsobil svojou jazdou závažnú dopravnú nehodu pri ktorej zrazil chodkyňu. Neprimeranej jazde padli za obeť aj ďalšie dve autá, ktoré boli odparkované neďaleko miesta nehody. Za tento výstrelok mu hrozí ročné väzenie a zákaz činnosti viesť motorové vozidlá na 10 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Mladík (21) vyletel z cesty a zrazil chodkyňu: Pred policajtmi nafúkal 3,56 promile!
Foto: Zuzana Jakubičková

Opitý vodič vyletel z cesty, zrazil chodkyňu a narazil do odstaveného auta. K dopravnej nehode došlo v sobotu (15.6.) o 21.45 na Okružnej ulici v Trnave.

„21 ročný vodič z Trnavy prechádzal autom Daewoo Matiz pravotočivou zákrutou, nezvládol riadenie a prešiel do protismeru. Tu strhol volant vpravo a vyletel mimo cesty na trávu, kadiaľ práve prechádzala chodkyňa. Následne prešiel autom na parkovisko, kde narazil do zaparkovanej Toyoty Yaris, ktorá bola odhodená do Škody Favorit,“ informovala hovorkyňa KR PZ v Trnave, Martina Kredatusová.

Pri dopravnej nehode chodkyňa utrpela zranenie, ktoré si vyžiadalo, našťastie, len jednorazové ošetrenie. Vodič Daewa a jeho o dva roky starší spolujazdec sa zranili ľahko. „Vodičovi policajti dychovou skúškou namerali 1,71 mg alkoholu, čo je v prepočte 3,56 promile! Je podozrivý z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, za čo mu hrozí jednoročné väzenie a súd mu môže súčasne uložiť aj peňažný trest a trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlá na dobu až 10 rokov“, pokračuje Kredatusová.

V súčasnosti tiež platí, že ak je vodič motorového vozidla dôvodne podozrivý, že požil alkohol, či inú návykovú látku alebo odmietne vyšetrenie na ich zistenie, policajt rozhodne o preskúmaní jeho zdravotnej spôsobilosti vo vzťahu k závislosti od týchto látok. Treba zdôrazniť že policajt rozhodne o preskúmaní zdravotnej spôsobilosti vodiča bez ohľadu na zistenú hladinu alkoholu alebo inej návykovej látky, teda pri akomkoľvek množstve promile. Teda o preskúmaní jeho zdravotnej spôsobilosti policajt rozhodne ako v prípade trestného činu, tak aj v prípade priestupku.

Na vykonanie preskúmania zdravotnej spôsobilosti policajt určí vodičovi primeranú lehotu. Počas nej mu zadrží vodičský preukaz. Závislosť posudzuje psychiater. Ak psychiater zistí, že osoba je závislá, oznámi to polícii. V takom prípade sa vodičovi vodičský preukaz nevracia. Ak psychiater zistí, že vodič závislý nie je, policajt rozhodne o povinnosti podrobiť sa odbornému poradenstvu u psychológa. Vodičský preukaz sa vodičovi vráti až po splnení všetkých uložených povinností.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM