Zuzana Jakubičková Rôzne

Mladé vína z Hlohovca? Dostali požehnanie priamo od biskupa

Mladé vína z Hlohovca a okolia požehnal vo štvrtok trnavský biskup Ján Orosch. Vo svojom príhovore ocenil náročnú prácu všetkých, ktorí sa starajú o vinohrady a dorábajú dobré vína. Zaželal im veľa úspechov a čo najviac spokojných zákazníkov.

Ilustračný obrázok k článku Mladé vína z Hlohovca? Dostali požehnanie priamo od biskupa
Foto: Zuzana Jakubičková

Vinári spod Malých Karpát sú s vlaňajšou sezónou, ktorá priala hlavne červeným vínam, spokojní. Vo štvrtok sa stretli v Arcibiskupskom paláci v Trnave, aby prezentovali svoju produkciu a vzorky z nej dali požehnať trnavskému biskupovi Jánovi Oroschovi.

Požehnali 90 vzoriek vína

Cieľom podujatia Požehnanie mladých vín je každoročne otvoriť vinársky rok. Okrem toho sa traduje, že požehnané vína sú ešte lepšie. Myšlienka oslovila 39 vinárov, ktorí priniesli spolu 90 vzoriek mladých bielych, červených a ružových vín.

Organizátorom je mesto Trnava. „Sme radi, že výrobcovia trnavského regiónu, zástupcovia drobných vinárov i vinárskych firiem prijímajú každoročne naše pozvanie na toto spoločenské podujatie. V tomto roku sa koná dvanástykrát,“ povedala Klára Ondrušová z trnavskej radnice.

Medzi vinármi boli producenti z Hlohovca, Maduníc, Modry, Pezinka, Dolných Orešian, Trnavy, Špačiniec, Brestovian, Zelenča, Bieleho Kostola, Ružindola, Suchej nad Parnou a ďalších obcí. Trnavu pri tejto príležitosti neobišli ani zástupcovia partnerských Arcibiskupských sklepov v Kroměříži, ktorí sa zúčastňujú aj na iných vinárskych podujatiach v meste.

Víno, súčasť nášho života

Vinárov pozdravil primátor Trnavy Vladimír Butko, ktorý im zaželal dobrý rok a dobré víno. Predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš vo svojej zdravici povedal, že víno neodmysliteľne patrí k nášmu životu a sprevádza nás vo chvíľach všedných, radosti i smútku. Vinohradníci podľa neho prinášajú na stôl to najlepšie, čo zem dáva. Poďakoval za to, že obrábajú zem, že prispievajú k zamestnanosti a potravinovej bezpečnosti krajiny a vracajú Slovákom ich vlastné produkty.

Po dnešnom otvorení vinárskeho roka bude v Trnave v apríli nasledovať súťaž Víno Tirnavia a na jeseň populárny Deň vínnych pivníc v Trnave.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM