Erik Bojničan Krimi

Mimoriadne tragický týždeň na našich cestách: Policajti dvíhajú varovný prst, toto sú príčiny nešťastí!

Podľa mužov zákona bol uplynulý týždeň na cestách mimoriadne tragický, keďže zahynuli až traja ľudia. Smrteľná nehoda sa podľa policajtov nevyhla ani okresu Hlohovec, tí dvíhajú varovný prst!

Ilustračný obrázok k článku Mimoriadne tragický týždeň na našich cestách: Policajti dvíhajú varovný prst, toto sú príčiny nešťastí!
Zdroj: Policajný zbor SR

Uplynulý týždeň považuje polícia Trnavského kraja podľa slov hovorkyne Martiny Kredatusovej za mimoriadne tragický, pretože došlo k trom dopravným nehodám, pri ktorých zahynuli traja ľudia. „Chceli by sme preto vyzvať vodičov, aby včas prispôsobili svoju jazdu zmeneným poveternostným podmienkam,“ vysvetľuje hovorkyňa.

V okrese Hlohovec prišiel o život chodec

Pri dopravnej nehode podľa policajtov zomrel v okrese Hlohovec chodec, ktorý sa pravdepodobne pohyboval v strede cesty, v tmavom oblečení a bez jediného reflexného prvku. „Každý chodec si musí uvedomiť, že je riadnym účastníkom cestnej premávky. Tmavo oblečeného, neosvetleného chodca, nemá vodič auta šancu vidieť. Ak sa chce chodec pohybovať po ceste, tak musí ísť po ľavej krajnici alebo čo najbližšie po ľavom okraji cesty. Za zníženej viditeľnosti musí mať chodec na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev,“ pokračuje Kredatusová, podľa ktorej použitie reflexných prvkov platí aj pre cyklistov, ktorí sa za zníženej viditeľnosti pohybujú po krajnici.

Ako ďalej povedala hovorkyňa, ďalšia tragická nehoda sa stala na rýchlostnej ceste, ktorá z policajných analýz vychádza ako relatívne bezpečná komunikácia. „Avšak, aj tu si vodiči musia uvedomiť, že dodržiavať rýchlosť musí byť samozrejmosťou. Nemalo by to byť o tom, či ma namerajú policajti, ale o tom, aby som sa bezpečne dostal do cieľa a neublížil pri tom sebe alebo ostatným. Pri nehode dvoch BMW v okrese Galanta vodička dostala šmyk po prejazde pravotočivou zákrutou. Mladá žena zomrela,“ hovorí Kredatusová.

Úradoval aj alkohol

„O tom, že mnohí vodiči sadajú za volant pod vplyvom alkoholu, svedčí počet, ktorý polícia odhalila. V minulom týždni ich bolo 45, z toho vodičov motorových vozidiel bolo 15 a cyklistov s alkoholom 30. Vodič Škody Felícia nafúkal v Hlohovci v obedných hodinách až 3,19 promile,“ pokračuje hovorkyňa.

Napriek tomu, že počet dopravných nehôd podľa mužov zákona štatisticky poklesol v uplynulom týždni o 6, na 21, ich následky boli o to tragickejšie. „Polícia preto apeluje na vodičov motorových vozidiel, aby rýchlosť jazdy prispôsobili poveternostným podmienkam a cyklistov a chodcov vyzývame, aby používali reflexné prvky,“ uzavrela hovorkyňa, podľa ktorej prispieť k bezpečnosti môže každý účastník cestnej premávky, a to zodpovedným prístupom, dodržiavaním elementárnych pravidiel a v neposlednom rade ohľaduplnosťou.

Cesty sú nebezpečné

Dôležité je podľa hohorkyne uvedomiť si, že auto sa dostane do šmyku zväčša tým, že vodič neprispôsobí rýchlosť jazdy stavu a povrchu vozovky a svojim schopnostiam. „V jesennom období zohráva počasie významnú úlohu v cestnej premávke. Mokré cesty, napadané lístie, znečistený povrch vozovky, voda stojaca vo vyjazdených koľajach. To všetko sú faktory, ktoré vodič musí mať pri jazde na zreteli. Znížená viditeľnosť za dažďa, mrholenia, či hmly, to všetko robí jazdu náročnejšou, nebezpečnejšou a vyžaduje zručnejšieho vodiča. Preto polícia vyzýva vodičov, aby na cestách spomalili. Cesta nie je miesto vhodné na ponáhľanie, tu niekoľkonásobne viac platí, pomaly ďalej zájdeš,“ povedala Kredatusová.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Policajný zbor SR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM