Erik Bojničan Rôzne

Michalský jarmok sa blíži: Toto sú dobroty, bez ktorých si ho nevieme predstaviť

K Michalskému jarmoku patria kolotoče, stánky či kultúrny program. Spája sa však aj s jedlom. Bez týchto dobrôt si ho nevieme predstaviť.

Ilustračný obrázok k článku Michalský jarmok sa blíži: Toto sú dobroty, bez ktorých si ho nevieme predstaviť
Zdroj: TASR

Už čoskoro sa v našom meste uskutoční Michalský jarmok, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou jesenných hodov v regióne. Ulice zaplavia ľudia, ktorí sa tešia na kolotoče, stánky, stretnutia s priateľmi aj na nejaký ten pohárik burčiaku. Dobré jedlo však rozhodne taktiež nie je v úzadí. Vybrali sme pre vás výber jedál z nášho mesta, bez ktorých si mnohí Hlohovčania nevedia jarmok ani predstaviť.

Prečítajte si: Prvé info o Michalskom jarmoku: Kolotoče, stovky stánkov aj zaujímavá novinka!

Pečená kačka

Pečená kačka alebo hus je takmer synonymum k jesenným jarmokom. Z receptov starých gazdiniek je dobré spomenúť dva tipy, ktoré jej chuť ešte vylepšia. Prvým je, že deň pred pečením je dobré ju namočiť do mlieka. Druhý je jednoduchý, no dodá jej tú správnu chuť – pri solení si dať záležať na tom, aby sme ju rozotreli naozaj všade, teda pod krídlami, stehnami aj zo spodu.

Pečená kačka s kapustou a lokšami / Zdroj: TASR

Lokše

Jednoduché jedlo, ktoré je tradičnou pochúťkou a zmlsnú si na ňom tí čo majú radi tak sladké ako aj slané dobroty. Zemiaky uvarené v šupke ošúpeme, pridáme do nich hladkú múku a rozrobíme na cesto, z ktorého potom valčekom vypracujeme placky, ktoré pečieme na platni. Na 1 kilogram zemiakov použite približne 50 dekagramov múky. Podávať sa môžu ku kačke, s pečienkovou nátierkou alebo napríkald s makom.

Prečítajte si: Jarmok v Hlohovci, tvrdé boje o práva: Vieme čo sem chodilo kupovať celé Horné Uhorsko!

Pečienková nátierka

Mnohí sa zhodnú na tom, že k lokšom je najlepšia pečianková nátierka. Jej príprava je taktiež jednoduchá, no výsledný efekt stojí rozhodne za to. Do panvice si pripravíme masť, ktorú rozpálime. Pridáme do nej očistené kuracie pečienky, korenie a mletú rascu. Restujeme až kým zmäkne. Po vychladnutí ju rozmixujeme ponorným mixérom a podľa chuti pridáme soľ.

Lokše plnené pečienkovou nátierkou / Zdroj: TASR

Plnka

Pečené kura s plnkou je taktiež jedna z dobrôt, ktoré si mnohí Hlohovčania radi doprajú počas jarmoku. Dá sa však spraviť aj samostatne na plech. Pečivá nakrájame na menšie kúsky, zalejeme mliekom a pridáme do nich očistenú pečienku, vajíčko, petržlenovú vňať a korenie podľa chuti. Je dobré použiť vyšší pekáč, keďže sa pri pečení mierne zdvihne.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

Foto: ilustračné

Fotogaléria: Tieto dobroty rozhodne nemôžu chýbať na hodovom stole
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM