Samospráva

Mestu sa ozvali údajní dediči hlohovského panstva Erdődyovcov!

Miroslav Kollár na zasadnutí mestského zastupiteľstva uviedol, že sa mu ozvali údajní dediči, ktorí by mali patriť do rodinnej vetvy posledného majiteľa zámku v Hlohovci Vilmosa Erdődyho (1887-1959).

Ilustračný obrázok k článku Mestu sa ozvali údajní dediči hlohovského panstva Erdődyovcov!
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Hlava mesta doplnila, že koncom apríla navštívili radnicu so záujmom o rozhovor a návštevu rodinnej hrobky, o ktorú chceli prevziať starostlivosť. Primátor dodal, že neskôr ho oslovili listom s tým, že chcú nadviazať na toto stretnutie, ktoré malo byť v ich písomnej interpretácii začiatkom rokovania o mimosúdnom vyrovnaní ohľadom vrátenia zámku a ďalšieho majetku.

Iba cez právnikov

Kollár povedal, že obsahom listu bol prekvapený, nakoľko si nebol vedomý takéhoto rokovania. „Po prečítaní tejto vety som sa rozhodol, že budeme s nimi rokovať iba cez právnikov,“ doplnil. Uviedol, že jeho úlohou ako štatutára je chrániť majetok mesta, kam hlohovský zámok patrí. Informoval, že požiadal údajných dedičov, aby doložili hodnoverné dokumenty potvrdzujúce, že patria skutočne do rodinnej vetvy Erdődyovcov.

Rokovať o prinavrátení hnuteľného majetku chceli títo záujemcovia aj vo Vlastivednom múzeu, povedal jeho riaditeľ Jozef Urminský. Múzeum však vlastníkom predmetov zo zámku nie je, tie, ktoré vystavuje, sú deponované.

Slovo im neudelili

O vystúpenie pred poslancami požiadali traja zástupcovia údajných dedičov, podľa rokovacieho poriadku však im slovo nemohlo byť udelené, museli by byť obyvateľmi mesta Hlohovec, platiť v ňom dane za svoj majetok alebo v ňom mať prechodný pobyt. Ani jednu z týchto podmienok rokovacieho poriadku MsZ nesplnili, nakoľko rodinnú líniu a tým aj nárok na majetky podľa primátora doteraz nepreukázali. Kollár uviedol, že uvedeným listom mu však oznámili, že kým sa nedocieli dohoda ohľadom navrátenia zámku alebo jeho ďalšieho využitia, má mesto upustiť od právnych a majetkových transakcií a nepodnikať žiadne ďalšie investície. Mesto Hlohovec sa práve v tomto čase púšťa do veľkého projektu obnovy zámku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM