Monika Földešiová Rôzne

Mesto bude mať bioplynovú stanicu

Spoločnosť PPMJ plánuje v Hlohovci vybudovať poľnohospodársku bioplynovú stanicu s investičnými nákladmi v hodnote 3 až 4 milióny eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý investor predložil na posúdenie vplyvu investície na životné prostredie (EIA).

V bioplynovej stanici sa bude anaeróbnou fermentáciou vyrábať z poľnohospodár­skych surovín bioplyn, ktorý sa bude ďalej spaľovať v kogeneračnej jednotke s elektrickým výkonom 999 kW.
Termín začatia výstavby stanice sa predpokladá v štvrtom kvartáli 2011. Čas výstavby sa odhaduje približne na 6 mesiacov s možným uvedením do prevádzky v lete 2012.
Na výrobu bioplynu sa v zariadení stanice bude využívať ročne 16.500 ton kukuričnej a 1500 ton trávnej siláže. Ročne by sa malo v bioplynovej stanici vyrobiť 7992 MWh elektrickej energie a 8144 MWh tepelnej energie.
PPMJ, s. r. o., Hlohovec, vznikla v marci 2006. Predmetom jej činnosti je najmä prenájom nehnuteľností spojený s poskytovaním základných služieb. Do 25. mája 2011 spoločnosť pôsobila pod obchodným menom Pine Forest Catering, s. r. o.

TASR foto: Mesto Hlohovec

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM