Webnoviny - Rôzne

Mentálne postihnutí žiadajú volebné právo pre všetkých

Na zmenu volebných zákonov tak, aby mohli voliť všetci ľudia s mentálnym postihnutím, vyzýva kompetentných Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v SR (ZPMP).

Súčasnú úpravu považujú za diskriminačnú. „Nezohľadňuje aktuálne politické záväzky SR, najmä vo vzťahu k Dohovoru OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím,“ uviedla riaditeľka Republikovej centrály ZPMP Iveta Mišová.

Pozbavenie alebo obmedzenie spôsobilosti na právne úkony by podľa nej nemalo byť prekážkou pri voľbách. Mentálne postihnutí tiež požadujú systémovú podporu opatrení na zabezpečenie výkonu volieb s prihliadnutím na ich potreby. Volebné miestnosti by mali byť fyzicky prístupné pre ľudí so zdravotným postihnutím a štát by mal hradiť i preklad materiálov do ľahko čitateľného jazyka.

Boli by treba asistentov

Pri zmene systému by bolo nevyhnutné zabezpečiť i štátom poskytovanú asistenčnú službu na účasť vo voľbách. V zákone požadujú definovať napríklad i možnosť využitia prepravy do volebnej miestnosti s pomocou asistencie.

„ZPMP v SR vyhlasuje, že využije dostupné prostriedky na zmenu situácie vo výkone volebného práva pre ľudí s mentálnym postihnutím, vrátane uplatnenia ochrany aj pred Európskym súdom pre ľudské práva, ktorý už vydal rozsudky v takýchto veciach v prospech ľudí s pozbavenou alebo obmedzenou spôsobilosťou na právne úkony,“ poznamenala Mišová.

V súčasnosti je na Slovensku približne 10-tisíc občanov, ktorí sú zbavení spôsobilosti.

Pozbavenie alebo obmedzenie spôsobilosti zmení alebo zruší, ak sa menia alebo odpadnú dôvody na takéto obmedzenie. Dohovor OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím (články 12 a 29) však garantuje takýmto osobám možnosť voliť i byť zvolený. V Európe umožňujú voliť všetkým Rakúsko, Holandsko, Taliansko, Írsko, Švédsko, Fínsko a Veľká Británia.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM