Erik Bojničan Rôzne

Maturity v plnom prúde: Ako zatiaľ zvládajú hlohovskí študenti? FOTO

Písomné maturity už začali a to aj v našom meste. Zavítali sme na Obchodnú akadémiu v Hlohovci, aby sme vám priniesli, ako tu maturanti prežívali skúšku dospelosti.

Ilustračný obrázok k článku Maturity v plnom prúde: Ako zatiaľ zvládajú hlohovskí študenti? FOTO
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Aj Obchodná akadémia v Hlohovci je v týchto dňoch plná slávnostne oblečených študentov. Čakali ich totiž písomné maturity zo slovenského jazyka a literatúry. Žiaci dostali spolu 64 úloh. Na ich vypracovanie mali 90 minút. Následne maturanti písali sloh, na ktorý bolo vyhradených 150 minút. Vyberať si mohli zo štyroch tém. Vybrali sme sa na miesto, aby sme zistili, aké sú ich pocity pri skladaní písomnej skúšky dospelosti.

Test bol náročný

Test bol podľa Borisa náročnejší ako po minulé roky. „Bolo tam viac otázok na logiku a čítanie s porozumením. Pripravoval som sa celé štyri roky. :) Naplno som začal vo februári. Za obeť padli aj víkendy a všetok voľný čas. Prešiel som si všetky testy, ktoré som našiel,“ popísal svoje dojmy.

Bianka sa na maturitu pripravovala celé jarné prázdniny, no test sa jej tiež zdal ťažký. „Chodievala som aj na doučovanie a spolu so spolužiačkou sme sa pripravovali spolu. Robila som si úplne každý jeden maturitný test z minulých rokov. Musím povedať, že tento test ma veľmi prekvapil. Myslím, že ani jeden nebol tak náročný ako tento,“ prezradila nám písomnej časti skúšky dospelosti.

„Ja som si doma robil testy z minulých ročníkov maturít. Tento test bol odlišný, časovo som veľmi nestíhal. Bolo to náročné a priznám sa, že som úplne zničený,“ hovorí Matúš, ktorý naplno s prípravou začal dva týždne pred maturou. Rovnako reagoval aj Oliver podľa ktorého bola maturita pomerne ťažká. „Možno som trocha podcenil prípravu. Oproti minulým rokom bol ale test iný. Každá otázka dokázala zaskočiť, ale väčšina otázok bola na porozumenie textu tak bolo potrebné veľké sústredenie,“ prezradil o maturitnom teste.

O tom, že test nebol z najľahších nepochybuje ani Slovenčinárka Miroslava Valková. „Test bol náročný hlavne z dôvodu, že študenti museli vyriešiť viac čiastkových úloh, aby sa dostali k správnej odpovedi. Niektoré úlohy boli stanovené tak, že k sa k východziemu textu bolo nutné vracať aj niekoľkokrát aby zistili, ktorá z ponúkaných odpovedí je správna,“ opísala pre Hlohovec 24 Valková, podľa ktorej študenti prípravu nepodcenili a hlavne v poslednom mesiaci úplne naplno využili možnosť konzultácií v popoludňajších hodinách.

Na slohu vyhrali u študentov obľúbené rozprávanie a úvaha

Pre populárne rozprávanie sa rozhodol Matúš, ktorý je so slohom spokojný. Podľa jeho slov písal o úteku od babky. Oliver si taktiež vybral tému s názvom: Čo keby sme ušli? „Na sloh som si vybral rozprávanie a písal som o úteku zo školy, pretože táto téma je mi blízka,“ so smiechom prezrádza Oliver.

Bianka si vybrala tému: Zármutok znesieš sám, ale o radosť sa musíš podeliť. „Písala som o tom, že človek je síce spoločenský, ale asi nechce ukazovať smútok pred svojimi priateľmi aby im nerobil starosti, ale radosť chce rozdávať,“ popísala Bianka. Pre úvahu sa rozhodol aj Boris, podľa ktorého bola táto časť skúšky dospelosti ľahšia ako test.

Pred cudzím jazykom sú pocity rôzne

Všetkých 59 maturantov z Obchodnej akadémie v Hlohovci si vybralo Anglický jazyk. Siedmy z nich sa rozhodli pre ťažšiu formu B2. Pred dnešným dňom sú ich pocity rôzne.

„Na jazyk veľmi nie som, takže mám obavu. Pripravovala som sa viac ako na Slovenčinu, tak dúfam, že to zvládnem,“ prezradila nám svoje obavy Bianka.

Boris mal pre Slovenčinou väčší rešpekt. „Angličtina je môj obľúbený jazyk. Testová časť bude myslím lepšia z Angličtiny ako zo Slovenčiny. Pri materinskom jazyku sú očakávania vyššie. Pri slohu bude záležať od toho, či sadne téma,“ myslí si Boris.

Lepší pocit z Angličtiny má aj Matúš. „Jazyk je síce nevyspytateľný, verím ale, že test nemôže byť horší ako pri Slovenčine,“ hovorí zo smiechom. Oliver má podľa jeho slov Angličtinu radšej ako Slovenčinu a dúfa, že sa mu bude písať lepšie.

Mohlo by vás zaujímať: Dôležité rady nielen pre študentov, ako predísť stresom pred skúškami

Takto vyzerala skúška dospelosti na Obchodnej akadémii v Hlohovci
8
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM