Zuzana Jakubičková Rôzne

Vítanie detí v Maduniciach: Vytešení drobci dostali od starostky hračky a po 50 eur

Obec Madunice každý rok organizuje podujatie pod názvom Vítanie detí. Rodičia sa so svojimi ratolesťami zídu na Obecnom úrade a starostka ich slávnostne prehlási za obyvateľov obce. Okrem pamätného listu deti dostanú aj finančnú odmenu.

Ilustračný obrázok k článku Vítanie detí v Maduniciach: Vytešení drobci dostali od starostky hračky a po 50 eur
Foto: Zuzana Jakubičková

O tejto peknej tradícii, ktorá sa konala 10.2.2013 sme sa porozprávali aj s pani starostkou Maduníc Alenou Jelušovou.

Kedy vznikla myšlienka usporiadať podujatie Vítanie detí?

Pôvodne, kým som sa stala starostkou, robila som v kultúre. Keď som sa dostala do funkcie, vedela som, že organizovanie takýchto podujatí je veľmi dôležité. V ľuďoch to vyvoláva pocit spolupatričnosti. V roku 1998 nastal ten pravý čas, aby sme začali takéto akcie organizovať. Vybudovali sme nový Obecnú úrad aj s obradnou sieňou. Práve tá teraz slúži aj pri podujatiach ako napríklad Vítanie detí. Samozrejme nestačí dať rodičom len pamätný list a prihovoriť sa im milým slovom. Preto sme sa rozhodli venovať každému dieťatku vkladnú knižku s 1000 Sk.

V decembri minulého roka nastala menšia zmena. Vzhľadom na to, že je všetko drahšie musí byť aj kompenzácia vyššia. Rozhodli sme sa teda dávať každému dieťaťu 50 Eur a nejakú tú hračku.

Ako to vnímajú rodičia?

Osobne si myslím, že nejde tak o tie peniaze, ako o pocit, že sa o nich niekto stará a zaujíma sa o nich. Mám z toho veľmi dobrý pocit a nikdy sme neuvažovali, že by sme akciu v rámci šetrenia zrušili.

Máte za sebou 15. ročník, ste spokojná?

Boli by sme radi, keby sme to mohli robiť aj dva krát do roka. Robí nám to veľkú radosť.

Koľko detí ste tento rok privítali?

Tento rok sme vítali 26 detí. Každý rok sa počet mení. Raz je ich viac, raz menej. Všimla som si, že veľký vplyv na pôrodnosť má aj vývoj spoločnosti. Keď sa prosperuje detí je viac a zase naopak.

Aké percento z týchto detí navštevuje škôlku priamo v Maduniciach?

Väčšina detí chodí do škôlky priamo v obci. Občas sa stane, že chodia do iného mesta. To sú prípady rodičov, ktorí sa sem prisťahovali a nechceli dieťa trhať od naučeného stereotypu a kolektívu. Máme veľmi dobrú Materskú škôlku. Nie len materiálne vybavenú, ale aj personálne. Sme na to pyšný. V budúcnosti máme plán škôlku rozšíriť a zväčšiť tak jej kapacitu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM