Erik Bojničan Rôzne

Láka turistov i zvedavcov z ďaleka: Prírodná krása osídlená pred viac ako osemdesiattisíc rokmi, FOTO

Miesto, kde sa môžete aspoň na chvíľu vcítiť do role lovcov mamutov a obdivovať krásy prírody. Hoci na služby sprievodcu sa spoľahnúť nemôžete, výlet má svoje zvláštne čaro.

Ilustračný obrázok k článku Láka turistov i zvedavcov z ďaleka: Prírodná krása osídlená pred viac ako osemdesiattisíc rokmi, FOTO
Zdroj: TASR

Reč je o jaskyni Čertova pec, ktorá je bezpochyby jedno z najpútavejších miest v našom regióne. Nachádza sa na juhovýchodnom upätí Považského Inovca pri obci Radošina, neďaleko Hlohovca. Je napríklad jedným z cieľov obľúbeného pochodu HP. Dostať k nej sa dá však poľahky aj autom.

Jaskyňa je 27 metrov dlhá a priemerne 6 metrov široká. V roku 1981 bola Čertova pec a jej okolie vyhlásené za chránený prírodný výtvor. Archeologické nálezy dokázali, že jaskyňa Čertova pec bola osídlená už v období stredného paleolitu, starej kamennej doby, v období zhruba 80.000 rokov pred naším letopočtom. Napriek tomu, že jaskyňa je vzácnou archeologickou a paleontologickou lokalitou, patrí k najmenej známym slovenským jaskyniam.

Keďže je do jaskyne voľný prístup, vstup do nej je samozrejme bezplatný. Pri tomto výlete však treba mať k sile prírody rešpekt.

Môže vás zaujímať:

Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 5 dedín pri Hlohovci, ktoré by mal poznať každý!

Cyklisti už oprašujú svoje tátoše: 5 tipov, kam sa vydať na bajku v okolí Hlohovca

Zdroj: TASR / Dnes24 Tit. foto: ilustračné

Prírodná krása osídlená pred viac ako osemdesiattisíc rokmi
2
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM