Rastislav Búgel Kultúra

Kresťania dnes slávia sviatok Zjavenia Pána -Troch kráľov

Sviatok Zjavenia Pána - Troch kráľov, ktorý je jedným z najstarších kresťanských sviatkov, slávia dnes veriaci na Slovensku i vo svete.

Pripomínajú si deň, keď Boh svetlom hviezdy zjavil svojho syna národom. Na Slovensku je 6. január dňom pracovného pokoja.
V katolíckej cirkvi je tento deň prikázaným sviatkom, v kostoloch sa konajú slávnostné omše. Ústrednou témou sviatku je udalosť, keď traja mudrci z Východu prišli do Betlehema pokloniť sa Ježišovi a priniesli mu svoje dary – zlato, kadidlo a myrhu. Podľa tradície Troch kráľov – Gašpara, Melichara a Baltazára – viedlo k malému Ježiškovi svetlo betlehemskej hviezdy. Traja králi sú tradičnými postavami betlehemov a sú takisto témou vianočných a trojkráľových hier.
V dnešný sviatok kňazi počas omší v katolíckych kostoloch posväcujú trojkráľovú vodu so soľou, kriedu a tymian. Na viacerých miestach bývajú v tento deň popoludní a večer trojkráľové koncerty alebo betlehemské hry.
V minulosti si veriaci 6. januára pripomínali aj krst Ježiša v rieke Jordán. Od roku 1969 sa však táto udalosť slávi osobitne, a to v nedeľu po Zjavení Pána, tento rok 8. januára.

Zdroj:TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM