Erik Bojničan Rôzne

Koniec starého aj začiatok nového roku na čerstvom vzduchu: Dva populárne výstupy už čoskoro!

Klub slovenských turistov Hlohovec organizuje aj tento rok tradičný Silvestrovský a Novoročný výstup. Tie sa ostatné roky teší veľkej obľube. Ak chcete stráviť záver starého roku či začiatok nového roku na čerstvom vzduchu, pozrite si podrobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Koniec starého aj začiatok nového roku na čerstvom vzduchu: Dva populárne výstupy už čoskoro!
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

SILVESTROVSKÝ VÝSTUP NA URBÁNOK A ŠIANEC (4. ročník)

Termín: Štvrtok, 31. december 2015

Štart: Nie je prísne organizovaný ani časovo, ani miestne – je individuálny. Predpokladaný čas štartu z najvzdialenej­šieho bodu (Železničná stanica) je o cca 09:30 hod. Účastníci však môžu nastúpiť na trasu individuálne, v ľubovoľnom čase a pripojiť sa na trasu v ľubovoľnom mieste, ktoré je najbližšie ku ich bydlisku. Prípadne si môžu zvoliť iné miesto štartu kdekoľvek v Hlohovci, v ľubovoľnom čase.

Cieľ: Altánok Sv. Urbana a vyhliadka Šianec. Predpokladaný čas stretnutia pod altánkom Sv. Urbana je o 10:30 až 11:00 hod. Predpokladaný čas stretnutia na vyhliadke Šianec je o 11:00 až 13:00 hod.

Trasa: Trasa je ľubovoľná a nezáväzná. Akcia má charakter ľahkej turistickej prechádzky, ktorej cieľom je vychutnať si posledný deň v roku v prírode a prehliadnuť si prírodné, architektonické a kultúrne pamätihodnosti mesta Hlohovec. Turisti si môžu zvoliť individuálnu trasu, so štartom kdekoľvek v Hlohovci a s ľubovoľným smerovaním. Dôležité je, aby zdraví a šťastní prišli na spoločné stretnutie na vyhliadke Šianec.

Odporúčané trasy: Trasa č.1: Železničná stanica – Nábrežie (železničný most) – Nábrežie (cestný most) – Poliklinika – Zámocká záhrada (Amfiteáter) – Zámocká záhrada (Francúzske terasy) – Zámok – Empírové divadlo – Šomodská ulica (Jazdiareň) – Urbánok (altánok nad sochou Sv. Urbana) – Vyhliadka Šianec Trasa č. 2: Železničná stanica – Nám. Sv. Michala – Podzámska ulica – Šomodská ulica (Jazdiareň) – Urbánok (altánok nad sochou Sv. Urbana) – Vyhliadka Šianec

Iné: Oblečenie a obuv je vhodné zvoliť zimné turistické, viacvrstvové a prispôsobiť ich aktuálnemu počasiu v deň konania akcie. Vzhľadom na predpokladaný zimný ráz počasia sú vhodné aj teplé osviežujúce nápoje a malé silvestrovské občerstvenie. Cieľ podujatia: Výstup sa koná ako symbolické ukončenie turistickej sezóny a rozlúčka turistov so starým rokom v jeho poslednom dni. Je myslený skorej ako veselá spoločenská akcia a stretnutie dobrých priateľov, než turistická výkonnostná akcia. Neočakávajú sa žiadne rekordy, alebo vrcholné športové výkony. Treba si so sebou priniesť hlavne dobrú náladu a silvestrovskú pohodu.

NOVOROČNÝ VÝSTUP NA URBÁNOK (26. ročník)

Termín: Piatok, 1. január 2016

Štart: Nie je prísne organizovaný ani časovo, ani miestne – je individuálny. Predpokladané voľné stretnutie na Námestí Sv. Michala je o 14:00 hod. Účastníci však môžu nastúpiť na trasu individuálne, v ľubovoľnom čase a pripojiť sa na trasu v ľubovoľnom mieste, ktoré je najbližšie ku ich bydlisku. Prípadne si môžu zvoliť iné miesto štartu kdekoľvek v Hlohovci, v ľubovoľnom čase

Cieľ: Altánok Sv. Urbana. Predpokladaný čas spoločného stretnutia pri altánku je v čase od 15:00 do 16:00 hod.

Trasa: Trasa je ľubovoľná a nezáväzná. Akcia má charakter ľahkej turistickej prechádzky, ktorej cieľom je vychutnať si prvý deň v roku v prírode. Turisti si môžu zvoliť individuálnu trasu, so štartom kdekoľvek v Hlohovci a s ľubovoľným smerovaním. Dôležité je, aby zdraví a šťastní prišli na spoločné stretnutie pod altánok Sv. Urbana.

Odporúčaná trasa: Nám. Sv. Michala (Kostol Sv. Michala Archanjela, Hotel Jeleň) – Podzámska ulica – Šomodská ulica (s možnosťou prejsť tichou trasou cez terasy pod Zámkom a okolo Empírového divadla) – Šomodská ul. (Jazdiareň) – Urbánok (altánok nad sochou Sv. Urbana).

Iné: Oblečenie a obuv je vhodné zvoliť zimné turistické, viacvrstvové a prispôsobiť ich aktuálnemu počasiu v deň konania akcie. Vzhľadom na predpokladaný zimný ráz počasia sú vhodné aj teplé osviežujúce nápoje a malé novoročné občerstvenie.

Cieľ podujatia: Výstup sa koná ako symbolické otvorenie turistickej sezóny a prvé stretnutie turistov v novom roku. Je myslený skorej ako veselá spoločenská akcia a stretnutie dobrých priateľov, než turistická výkonnostná akcia. Neočakávajú sa žiadne rekordy, alebo vrcholné športové výkony. Treba si so sebou priniesť hlavne dobrú náladu a novoročnú pohodu.

Poznámka k obom výstupom: V záujme zachovania dobrej pohody počas výstupu a na spoločnom stretnutí, je nepísaným pravidlom a dobrou dlhoročnou tradíciou podujatia, že pyrotechnika nie je na tomto stretnutí vítaná. Organizátori a obyvatelia Hlohovca z okolia trasy výstupu ďakujú účastníkom za porozumenie a rešpektovanie tejto dobrej tradície.

Foto: ilustračné, Zdroj: KST Hlohovec

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM