Erik Bojničan Kultúra

Knižnica oslavuje 90. výročie: Chystá sa podujatie, aké v Hlohovci ešte nebolo

Miesta Hlohovca, ktoré vstúpili do básní a románov ožijú. Jedinečný zážitok pri ich spoznávaní budete môcť okúsiť už čoskoro. Čo sa chystá?

Ilustračný obrázok k článku Knižnica oslavuje 90. výročie: Chystá sa podujatie, aké v Hlohovci ešte nebolo
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Podujatie venované 90. výročiu hlohovskej knižnice bude oslava, aká sa k tejto inštitúcii jednoznačne hodí. Chystá sa totiž putovanie zaujímavými miestami Hlohovca, ktoré vstúpili do básní a románov. Čo všetko čaká na návštevníkov Literárnych potuliek Hlohovcom?

Príbehy naprieč Hlohovcom

Ako prezradila vedúca knižnice Helena Pekarovičová, začiatok podujatia je o 9.00 hod. v parku pred Vlastivedným múzeom. V refektári františkánskeho kláštora sa ľudia dozvedia o priateľstve mnícha a mladého básnika. Ďalej pri veži Kostola sv. Michala budú svedkami bojov o prvý Československý štát a kaplnka Sedembolestnej Panny Márie na cintoríne rozpovie smutný príbeh mladého automobilového šampióna.

Podujatie bude pokračovať na Urbánku, kde sa návštevníci zabavia veselými vinohradníckymi príhodami starého Fraštáku a trochu si oddýchnu. Odtiaľ sa putovanie presunie pred filagóriou, kde barón Medňanský zoznámi návštevníkov so zámockým areálom spred dvesto rokov a Váhom k priplávajú sugestívne spomienky z detstva jedného z najvýznamnejších rodákov, ktoré si návštevníci vypočujú na mieste, kde ústil starý secesný most zo Šulekova.

Filagória v Zámockej záhrade bude jednou zo zastávok Literárnych potuliek Hlohovcom
Filagória v Zámockej záhrade bude jednou zo zastávok Literárnych potuliek Hlohovcom / Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Na záver bude pripravené občerstvenie s prekvapením. Ako prezradila H. Pekarovičová, sprievodcom na potulkách za dobrou literatúrou bude literárny historik Marián Kamenčík.

Netradičná pripomienka výročia

„Táto kultúrna ustanovizeň poskytuje svoje služby všetkým obyvateľom mesta Hlohovec a jeho okolia bez ohľadu na vek, rasu, pohlavie, náboženstvo, národnosť, jazyk alebo spoločenské postavenie. Denne otvára svoje brány a poskytuje ľuďom nielen kultúrne a vzdelávacie ale aj sociálne zázemie,“ povedala H. Pekarovičová s tým, že význam knižnice v kontexte kultúrneho a vzdelávacieho života Hlohovca je nespochybniteľný.

Ako ďalej pre Hlohovec 24 vysvetlila H. Pekarovičová, podujatím chce knižnica netradičným spôsobom všetkým opäť pripomenúť, že v Hlohovci už 90 rokov existuje inštitúcia, ktorá je zasvätená zvyšovaniu vzdelávania a kultúrnosti občanov mesta.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM