Erik Bojničan Rôzne

Keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma: 5 vecí, bez ktorých by Hlohovec nebol Hlohovcom

Každé mesto má niečo „svoje“, niečo, čo je špecifické len preň. A Hlohovec nie je výnimkou. Pozrite si päť vecí, ktoré naše mesto už tak nejak vystihujú a keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma...

Ilustračný obrázok k článku Keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma: 5 vecí, bez ktorých by Hlohovec nebol Hlohovcom
Foto: Zuzana Jakubičková

Nie len podľa nárečia, ktoré je pre naše mesto typické poznáte, že ste v Hlohovci. Aj u nás je niekoľko vecí, ktoré sú len „naše“. My sme vybrali päť takých, podľa ktorých hneď viete, že ste doma.

Okolie Váhu – pohľad na mosty

Aj keď Váh niekedy dokáže pridať vrásky na čele, k Hlohovcu neodmysliteľne patrí. Pohľad z hrádze z južnej strany mesta smerom na naše tri mosty (cestný, plynový a železničný) si určite každý z nás dokáže vybaviť z pamäte. Asfaltovú plochu využívajú na aktívny relax na korčuliach či bicykli mnohí Hlohovčania, ale určite stojí za to sa aj len tak vo dvojici poprechádzať pri západe slnka a pokochať sa „láskou zamknutou na kľúčik“. V prípade, že je nízka hladina Váhu, môže sa vám naskytnúť jedinečný pohľad na všetky jeho tajomstvá, ktoré sú bežne ukryté zraku.

Zámok a Zámocká záhrada

Už z diaľky v smere od Trnavy vidieť našu najväčšiu pamiatku – hlohovecký zámok, ktorý sa majestátne týči na Zámockou záhradou. Tá je obľúbeným miestom, kde sa dá odpočinúť pre všetkých Hlohovčanov už od nepamäti. Stromy, ktoré sa zaodievajú do všetkých jesenných farieb dotvárajú krásnu scenériu. Jazierko, na ktorom sú vidieť kačky či korytnačky je lemované z východnej strany platanovým parkom, ktorý vznikol ešte koncom 18. storočia. Zážitok je aj umelá jaskyňa, ktorá bola vybudovaná pod prameňom vody.

Hádzaná

Keď sa povie Hlohovec, hádzaná sa pomaly stáva synonymom. HC Sporta Hlohovec reprezentuje naše mesto ako mužmi, ktorí v ostatnom ročníku skončili so striebornými medailami v extralige tak aj ženským celkom, ktorý tiež podáva výborné výkony. Do Športovej haly si často nájdu cestu nie len skvelí fanúšikovia, ale aj množstvo ľudí, ktorí majú náladu na športový relax na najvyššej úrovni. Naši extraligisti robia dobré meno Hlohovcu nie len na Slovensku, ale aj v Európe.

Krásne výhľady

Ľudia sa radi na svet pozerajú z výšky a Hlohovec má hneď niekoľko miest, kde máte okolitú krajinu doslova ako na dlani. Soroš, s jeho náučným chodníkom, Urbánok, či vyhliadka Šianec, ktorá je známa široko ďaleko. Táto vyhliadka je miestom, odkiaľ je na mesto Hlohovec aj široké okolie najlepší výhľad. Počas dňa je za dobrého počasia vidieť až Malé Karpaty. Večerná návšteva tohto krásneho miesta zasa ponúka výhľad na rozsvietené mestá v širokom okolí.

Planetárium

História hvezdárne v Hlohovci sa začala písať ešte začiatkom 50. rokov minulého storočia, kedy pár nadšencov založilo Astronimický klubu vo vtedajšej Slovakofarme. Ešte stále je možné vidieť pozorovateľnu, ktorú vybudovali na budove v blízkosti železničnej stanice, ktorá je v súčasnosti už nepoužívaná. Hvezdáreň a planetárium M.R. Štefánika, ktorá sídli na Sládkovičovej ulici sa teší rovnakej obľube. Priznajme si, kto z nás nemá rád pohľad na krásnu nočnú oblohu počas jasnej noci?

Čítajte tiež:

20 najlepších hlohoveckých výrazov: Ruku na srdce, ktoré denne používate vy? :)

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM