Monika Hanigovská Rôzne

Katka sa venuje naozaj nevšednej činnosti: Vyrába klobúky na mieru!

Katarína Žgančíková sa venuje skutočne zaujímavej činnosti. Je klobúčničkou aj modistkou. Pod jej rukami vznikajú krásne diela.

Ilustračný obrázok k článku Katka sa venuje naozaj nevšednej činnosti: Vyrába klobúky na mieru!
8
Galéria
Zdroj: Cagalove

Katarína Žgančíková vyštudovala scénografiu. Tá tejto Trnavčanke otvorila dvere do divadelného aj filmového sveta, no zároveň poodkryla krásu všakovakých klobúkov. Boli to práve klobúky, ktoré vytvarovali jej osobný aj profesijný život. Ako vraví, klobúk a baretu nosí stále a doma ich odkladá iba vtedy, keď sa ponáhľa s taškami.

Jej diela nosia dievčatá, ženy, ale aj deti, či muži. Zoznámte sa s Katarínou Žgančíkovou, ženou, ktorá „vypustila“ takmer zabudnuté umenie do ulíc.

Dnes vyrábať klobúky, najmä na Slovensku, to je pomerne neobvyklá, ale zato asi zaujímavá a súčasne náročná činnosť. Ako ste sa k tomuto remeslu dostali?

Je to kombinácia viacerých faktorov. Ja som povolaním scénograf a tak som sa so starými klobúkmi často stretávala v divadle a filme. Všímala som si ich tvary a vypracovanie, ktoré ma fascinovalo. Som však aj dizajnér a človek, ktorého vždy bavilo nosiť klobúky. Zjednodušene to teda bolo takto. Idem po ulici a túžim tvoriť niečo úplne vlastné – moje. A potom pozerám doma na vešiaku na to množstvo klobúkov a pochopím, že to niečo bolo vlastne stále so mnou.

Neodhovárali vás známi, priatelia, či rodina od vášho smelého plánu?

Nedá sa povedať, že odhovárali. Možno mali pocit, že je to len môj výmysel a že ma to omrzí. Lenže to chcenie bolo silnejšie, pretože, keď nájdete to vaše pravé TO, tak už sa ďalej nezaoberáte nikoho radami.

Ako vôbec vyzerá výroba takého klobúku na mieru? Predsa, každý má iný tvar hlavy, či priemer. Radíte aj pri výbere konkrétneho tvaru, materiálu, či farebnosti klobúčika?

Ak má byť klobúk na mieru vyrobený dobre, treba sa úplne ideálne s človekom stretnúť a trochu spoznať. Vtedy viem napasovať nielen veľkosť, ale aj štýl a tvar. Farba je doménou nositeľa, pretože každý vie najlepšie, akú má rád alebo aká mu ladí k pokožke a šatníku. Výhoda je, že počas procesu výroby so zákazníkom komunikujem. Často si má možnosť klobúk vyskúšať v stave, kedy sa dá ešte upraviť, ale kedy už vidí ako mu sadne.

Zdroj: Cagalove

Aký materiál pri výrobe používate?

Na jeseň/zima používam vlnu a zajačí chlp. Cez leto a na jar najčastejšie pracujem s materiálmi ako sinamay, sisal, trstina (panama), juta.

Niekedy ľudia nosili klobúky azda pri každej príležitosti. Klobúk vždy patril akosi neodmysliteľné k oblečeniu. Tak ako rukavice pre pánov a rukavičky pre dámy. Myslíte si, že sa raz opäť dostane na svoj módny vrchol?

Ťažko povedať, skôr nie ako áno. Všetko závisí od toho, či sa ľudia prestanú naháňať alebo naopak. Čiapku totiž poskladáte aj do vrecka, ale klobúk nie. Často nad tým rozmýšľam, keď tvorím kolekcie.

Zdroj: Cagalove

Keď sa pozrieme do histórie, ktorému obdobiu sa „darilo“ klobúkom podľa vás najviac?

Darilo sa vždy. Zaujímavá otázka pre mňa osobne je, kedy začal byť klobúk skôr fashion doplnkom ako len praktickou pokrývkou hlavy, ktorá chráni proti slnku, dažďu a chladu. A tiež kedy to takto začne chápať aj širšia masa ľudí? Dajme tomu, že je to sedemnáste storočie. Odvtedy majú klobúky stúpajúcu tendenciu. Výrazný medzník pre mňa je cylinder, koniec osemnásteho storočia, ktorý nosí celý svet. Absolútnu fantáziu majú v sebe klobúky z devätnásteho a prvej polovice dvadsiateho storočia, pretože je to obdobie všetkých tvarov a zdobností. Extravaganciu, ktorá bola vtedy bežná, dnes už len ťažko prekonávame. Preto je toto obdobie asi najviac považované za „zlatú éru“ klobúkov.

Pristane podľa vašej mienky klobúk každému?

Mám overené, že áno. Veľa žien i mužov má poznámku, že by si klobúk kúpili, ale bohužiaľ im žiadny nesvedčí. Je to však len mylné presvedčenie, ktoré vzniká vtedy, keď máme o klobúkoch zaškatuľkovanú predstavu. Keď sme ochotní vnímať, že klobúkov je neuveriteľné množstvo tvarov, pochopíme, že na každú hlavu sa dá nájsť ten správny.

Tvoríte klobúky pre mužov, ženy, dievčatá aj deti. To je široký záber. Máte čas na svoje klobúky? Viete, vraví sa, že obuvník chodí bosí… nosievate vôbec klobúky?

Klobúk, či baretu nosím stále. Doma ich nechávam iba vtedy, keď sa ponáhľam s taškami.

Aký je správny výraz pre výrobcu klobúkov, klobúčník?

Je to rozdelené. Pre tvorcu dámskych klobúkov sa používa pojem modista. Zahŕňa to aj fascinátory a drobné ozdoby. Tvorcu pánskych klobúkov, kde sa používa koža a chemické tvrdenie, voláme klobúčnik. Ja už som oboje.

Vyrábate klobúky rôznych tvarov, farieb. Spájajú zašlú slávu a súčasne sú akýmsi mostíkom pre nadčasovosť. Odkiaľ čerpáte inšpiráciu?

Inšpiráciou je určite história a súčasný spôsob života. Ako sa hovorí, všetko už bolo vymyslené. Teraz treba dať nápady do správnych kombinácii, vylepšiť ich a tým posunúť.

Niektoré vaše klobúky vyzerajú vizuálne na hlavách tak, ako keby tam vždy patrili. Najmä tie, čo nosia ženy naboku hlavy. Čím to je, že tak klobúk dobre drží? Správnou veľkosťou?

Áno. V malých klobúčikoch sú zvnútra všité sponky. Používam aj modistickú gumku, ktorá je z jednej strany silikónová, takže drží pevne.

Majú klobúky vôbec mená?

Napríklad je to dámsky cloche, čo znamená fr. zvonček a klobúk aj má tvar zvončeku. Alebo cylinder z nemeckého Zylinder – valec. Ďalším príkladom je pillbox – pilulka, to sú tie malé klobúčiky. Skoro každý klobúk má meno. Súvisí vždy s tvarom alebo pôvodom. Pork pie, fedora, panama, Napoleón a mnohé iné…

Ako sa zháňajú materiály a doplnky na Slovensku na klobúky?

Na Slovensku sa nič z toho, čo potrebujem, nevyrába. Materiál mám z Nemecka, Česka, Rakúska, Holandska, Belgicka, Anglicka.

Zdroj: Cagalove

Môže vhodne zvolený klobúk povedzme stlmiť šaty, topánky či šperky? Teda celý outfit?

Môže, ale mal by ten outfit skôr dopĺňať, inak už nie je dobre zvolený. Ak máme outfit jednoduchý, potom je výrazný klobúk super riešením.

„Klobúk je a vždy bol pre mňa magickou záležitosťou, ktorá akoby dokázala ukryť a chrániť naše myšlienky,“ píšete na svojom webe. Povedzte mi, prečo klobúk vnímate ako magickú záležitosť?

Klobúk vie navrátiť postave majestátnosť. Dopĺňa siluetu a hlave vytvára rám, ktorým ju zvýrazní. Zároveň ochráni aj ponúka autonómny priestor. Je to vlastne taký osobný gavalier, s ktorým sú naše pôvaby aj na očiach aj v bezpečí.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

Foto: Cagalove

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM