Zuzana Jakubičková Samospráva

Kandidáti na poslancov VÚC: Najväčší záujem je v Hlohovci, na tri fleky až 22 záujemcov!

Lekári, podnikatelia, pracovníci vo verejnej správe, dôchodcovia, učitelia a tiež súčasní poslanci sú na kandidačných listinách pre novembrové voľby do zastupiteľstva Trnavského samosprávneho kraja (TTSK). Je to spolu 190 kandidátov, ktorí sa budú u voličov uchádzať o 40 poslaneckých kresiel.

Ilustračný obrázok k článku Kandidáti na poslancov VÚC: Najväčší záujem je v Hlohovci, na tri fleky až 22 záujemcov!
Zdroj: TASR

Najväčší záujem je v obvode Hlohovec, kde registruje krajská volebná komisia na tri posty 22 kandidátov (v prepočte 7,3 na jedno poslanecké miesto), v obvode Skalica, kde je 16 kandidátov na tri poslanecké miesta (v prepočte 5,3) a v Trnave, kde je 47 kandidátov na 9 poslaneckých miest (v prepočte 5,2). V Galante je záujem 33 kandidátov o sedem poslaneckých postov (4,7) a Piešťanoch je na päť postov 21 kandidátov (4,2). V Dunajskej Strede je na osem postov 32 kandidátov (4) a v Senici 19 kandidátov na päť postov (3,8).

Medzi kandidujúcimi je dovedna 29 starostov a primátorov, ktorí chcú popri miestnej samospráve robiť aj zástupcov občanov v krajskej samospráve. V obvode Dunajská Streda je sedem takýchto kandidátov – starostovia a primátori z Topoľníkov, Šamorína, Janíkov, Gabčíkova, Blatného na Ostrove, Okoča a Hubíc. V Galante je to šesť starostov, na kraji chcú pôsobiť starostovia Čiernej Vody, Veľkých Úľan, Trstíc, Zemianskych Sadov, Dolnej Stredy, Šoporne.

V obvode Hlohovec kandidujú starostovia Hlohovca, Maduníc a Žlkoviec. V piešťanskom obvode kandidujú predstavitelia Piešťan, Veľkých Kostolian a Vrbového. Z obvodu Senica by chceli byť krajskými poslancami starostovia Borského Mikuláša, Senice, Hradišťa pod Vrátnom, Šaštína Stráží a Kuklova, v Skalici primátori Holíča, Gbelov a Skalice. V obvode Trnava kandiduje iba primátor Trnavy. K tomu však aj jeho dvaja zástupcovia. Záujem majú aj súčasní poslanci Národnej rady SR – v obvode Dunajská Streda traja, z Galanty a Trnavy po jednom.

Medzi povolaniami, ktoré kandidáti uvádzajú, sú viacerí lekári, i veterinárni, advokáti, mestský policajt, futbalový tréner, riaditeľ lokálnej televízie, učiteľka hudby, manažéri, politológovia, ekonómovia, podnikatelia. Najviac záujemcov je vo veku od 35 do 59 rokov, niekoľko je vo veku nad 20 rokov, napr. 25-ročná lekárka z Trnavy, 26-ročný štátny zamestnanec a 25-ročný politológ v obvode Hlohovec či 22-ročný študent z obvodu Skalica.

Najstarším kandidujúcim je 75-ročný vysokoškolský pedagóg z Trnavy, 71 rokov má kandidát – dôchodca z obvodu Senica, 73 rokov z obvodu Skalica či 69 rokov z obvodu Galanta.

Na predsedu TTSK ja zaregistrovaných šesť kandidátov – 46-ročný politológ József Berényi s trvalým pobytom v Dolných Salibách kandiduje za Stranu maďarskej komunity a OKS, súčasný predseda 60-ročný Tibor Mikuš zo Suchej nad Parnou kandiduje ako nezávislý, 45-ročný poslanec NR SR József Nagy z Dunajskej Stredy je kandidátom Most-Híd, 63-ročný vysokoškolský pedagóg Jozef Ravasz z Dunajskej Stredy zastupuje Stranu rómskej únie, 28-ročný ekonóm Andrej Richnák z Trnavy Nový parlament a 45-ročný Ivan Uhliarik zo Skalice je kandidátom KDH, SDKÚ–DS.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM