Zuzana Jakubičková Správy

Jedinečný výkon hlohoveckého horolezca: Za 15 dní zdolal 137 tatranských vrcholov

Husársky kúsok sa podaril horolezcom Adamovi Kadlečíkovi a Michalovi Sabovčíkovi, ktorí v týchto zimných mesiacoch za 15 dní zdolali vyše 82 km dlhú krásnu líniu tatranskej hrebeňovky so 137 významnými vrcholmi, ktorá začala v Západných, pokračovala cez Vysoké a zakončená bola v Belianskych Tatrách.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečný výkon hlohoveckého horolezca: Za 15 dní zdolal 137 tatranských vrcholov
Zdroj: Dnes24.sk

V Hlohovci sa nám rodí legenda. Reč je o Adamovi Kadlečíkovi, ktorý spoločne s Michalom Sabovčíkom pokoril 82 km dlhú tatranskú hrebeňovku. Celkové prevýšenie, ktoré obaja horolezci absolvovali bolo 22 100 metrov. Na váhe dôležitosti celého prechodu pridalo aj to, že ho absolvovali v zime, čo je u horolezeckej obci veľmi oceňovaný počin. „Bol to pre mňa taký test, čoho som schopný a čoho už nie. Taktiež to bola veľká výzva, pretože hrebeň Západných, Vysokých a Belianských Tatier pred nami prešiel len jeden človek v podobnom štýle ako my. Osobne si tento prechod veľmi vážim. Vladimír Plulík, ktorý prešiel hrebeň Vysokých Tatier povedal že si to cení viac ako Everest, ktorý vyliezol bez kyslíku“,povedal pre hlohovec24.sk horolezec Adam Kadlečík.

Doteraz sa to podarilo len jednému mužovi

V histórii je len jeden muž, ktorý absolvoval podobné dobrodružstvo za rovnakých podmienok a to Pavel Pochylý, ktorý túto trasu prekonal na konci 70-tých rokov. Aj tento počin mu dopomohol na Slovensku k titulu horolezec storočia. Pochylého prechodom sa inšpirovali aj Kadlečík so Sabovčíkom. „Určite bol pre nás inšpiráciou. P. Pochylý bol veľká osobnosť nielen v slovenskom horolezectve, udával smer akým sa lezenie vyvíjalo“ povedal Kadlečík.

Priebeh pochodu

„Asi dva roky dozadu sme dali prvý oboznamovací zimný pokus, ktorý sme po 1,5 dni trápenia ukončili pre úplne katastrofálne podmienky a chorobu môjho partáka Miša Sabovčíka. Samotná príprava bola tréningovo náročná, tak ako v každom inom športe“, povedak Kadlečík o príprave na pochod.

Na začiatku boli traja. Jeden člen výpravy kvôli zdravotným komplikáciám musel ich tím na piaty deň opustiť, čo ich naozaj psychicky rozladilo. „Od začiatku sme chceli isť traja. Kamarát Gabo Čmarík s nami prešiel Západné tatry, no pre problémy s palcom na nohe a s kolenom nás musel opustiť. Bolo to pre nás dosť psychicky vyčerpávajúce, ale relatívne rýchlo sme sa z toho spamätali a ďalej sme pokračovali vo dvojici“ zdôveril sa Kadlečík. Prvé noci sa im spalo relatívne pohodlne, lebo spacáky boli ešte suché. Tie im však na šiesty deň pochodu začali vlhnúť a to im na pohodlí naozaj nepridalo. Spali spoločne v jednom stane, ktorý ich chránil pred chladom. Rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotou v stane bolo aj 15 stupňov. „Spali sme na rôznych miestach. Väčšinou sme si vykopali plošinu pre malý stan a prečkali sme do rána. Po pár dňoch sme začali mať problém so spacákmi, ktoré nám navlhli, takže sme ako sa hovorí klepali kosu do rána“

„Na raňajky sme mali buď ryžovú kašu alebo ovsenné vločky, počas dňa tri sladké tyčinky a na večeru mrazom dehydrovanú stravu, ktorú sme zaliali vodou. Vodu sme získavali zo snehu. S hygienou bol troška problém. Naše termoprádlo sme počas výjazdu nevyzliekli, ponožky a rukavice sme sušili na tele“, rozpráva o zážitkoch Kadlečík.

Najlepšie a najhoršie momenty

„Najhoršie bolo asi keď sa rýchlo zhoršili snehové podmienky na hrebeni, taktiež bola neprijemná hmla a vietor, ale to k takým akciám jednoducho patri. Najkrajšie bolo keď sme prechod dokončili tak ako sme si naplánovali, ten pocit keď sme si uvedomili, že sme to celé zvládli“, pokračuje Kadlečík.

Dokumentárny film z pochodu

Ako nám prezradil Adam Kadlečík, mal by z pochodu vzniknúť aj dokumentárny film. „Počas prechodu sme natočili nejaký materiál. Tak isto nás filmoval výborný dokumentarista Pavol Barabáš, ktorý už v týchto dňoch pripravuje film o tomto počine. Sám sa teším nato ako si pozriem náš boj z pohodlia obývačky“, prezradil nakoniec Kadlečík.

Technické detaily prechodu nájdete TU

Foto: archív MS a PB

Horolezec Kadlečík
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM