Erik Bojničan Kultúra

Jedinečná výstava v Hlohovci: Práce umeleckého kováča, ktorého diela sú ozdobou mnohých svetových zbierok!

Vo Vlastivednom múzeu v Hlohovci môžete vidieť práce známeho Ladislava Jurovatého, ktorý svojho času pôsobil aj v Hlohovci. Jeho diela sú ozdobou významných slovenských múzeí a galérií, viaceré sú v súkromných umeleckých zbierkach nielen doma, ale aj v Nemecku, Fínsku, Švédsku a v USA.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečná výstava v Hlohovci: Práce umeleckého kováča, ktorého diela sú ozdobou mnohých svetových zbierok!
Zdroj: TASR

Spomienkou na umeleckého kováča a drotára Ladislava Jurovatého staršieho je výstava Vyznanie majstra železa a drôtu. Vo Vlastivednom múzeu v Hlohovci sa s jeho dielom, ktoré ho zaradilo k priekopníkom moderného drotárstva, možno zoznámiť do 31. augusta.

Ladislav Jurovatý st. (1923–2012) pochádza z Lúk pod Makytou, vyučil sa za strojného zámočníka a maturoval na stavebnej priemyslovke. Umenie ho sprevádzalo po celý život, venoval sa kresbe, maľbe a grafike, ako prvý na svete sa úspešne pokúsil o umelecké spojenie kováčstva a drotárstva. Bol všestranný umelec, jeho tvorba mala široký záber – od úžitkových až k voľným výtvarným prácam, šperkom, interiérovým a exteriérovým úžitkovým prvkom.

Pri drôtených artefaktoch sa inšpiroval ľudovými tradíciami a umením, najmä drevorezbou, výšivkami a ornamentom. V kováčskych dielňach pracoval s výtvarnou skratkou, založenou na minimalistickom výraze a výraznej tvarovej štylizácii, alebo používal kovový odpad, ktorý skladal do kompozícií.

Preferoval sakrálne a folklórne námety. Pri tvorbe drôtených plastík postupne prechádzal od štylizácie k realistickému zobrazeniu a priblížil ich klasickej soche.

Ladislav Jurovatý bol nadšeným propagátorom drotárstva a zapájal sa do projektov na jeho oživenie. Začiatkom 90. rokov stál pri založení Dielne umelecko-úžitkového drotárstva pri Drôtovni, a.s., v Hlohovci, spolupracoval s Katedrou priemyselného dizajnu na Vysokej škole výtvarných umení, Slovenským inštitútom mládeže Iuventa a viedol drotárske kurzy pre učiteľov výtvarnej výchovy.

Po ukončení činnosti v Hlohovci bol až do konca svojho života nápomocný drotárom v Bratislave v Klube Džarek, a tiež Bratislavským drotárom. Bol spoluzakladateľom stretnutí drotárskych majstrov v Považskom múzeu v Žiline, čestným členom Umeleckej besedy slovenskej, držiteľom titulu Majster umeleckého kováčstva (1964).

V roku 2009 mu za dlhoročný prínos pri udržiavaní a rozvíjaní drotárskej remeselnej tradície udelila Poctu Karola Guleju.

Jurovatý vystavoval v mnohých krajinách Európy, na Blízkom východe i v Severnej Amerike. Pravidelne sa zúčastňoval na prestížnom sympóziu európskych umeleckých kováčov v Lindau im Bodensee v Nemecku a viackrát sa predstavil aj na veľtrhu úžitkového umenia v Bruseli.

Jeho práce sú ozdobou významných slovenských múzeí a galérií, viaceré sú v súkromných umeleckých zbierkach nielen doma, ale aj v Nemecku, Fínsku, Švédsku a v USA.

Výstavu pripravilo Vlastivedné múzeum v spolupráci s Považským múzeom v Žiline a Historickým múzeom Slovenského národného múzea v Bratislave.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM