Erik Bojničan Kultúra

Jedinečná výstava v Hlohovci: Čo sa nosilo v tieni egyptských pyramíd či v antickom Grécku?

Knižnica ponúka zaujímavý pohľad na to, aké oblečenie sa nosilo počas histórie na Slovensku, v Európe a vo svete. Na svoje si prídu aj milovníci filmu, divadla, architektúry, hudby či designu.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečná výstava v Hlohovci: Čo sa nosilo v tieni egyptských pyramíd či v antickom Grécku?
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Ako je známe, marec je mesiac kníh. Naša knižnica si pri tejto príležitosti pripravila dve zaujímavé výstavy, ktoré sa oplatí vidieť – Umenie okolo nás a História módy.

Umenie okolo nás

Ako nám prezradila Eva Poláková z Hlohovskej knižnice, cieľom výstavy Umenie okolo nás je priblížiť čitateľom knihy z rôznych oblastí umenia: filmu, divadla, architektúry, hudby či designu. „Pre tých, ktorí si chcú rozšíriť svoj všeobecný rozhľad, si tu nájdu knihy encyklopedického charakteru: Film, Encyklopédia moderného maliarstva, Dejiny umenia alebo Slávni hudobní skladatelia,“ prezrádza Poláková, ktorá k výstave dodáva, že na tých, ktorí chcú vedieť ešte viac, tu čakajú nielen tieto knihy: Design 21. storočia, Edgar Degas, Kubizmus, Gaudí, Obrazy rozprávajú, Renesancia. „Takže každý, koho zaujíma o umenie si tu môže nájsť tú svoju správnu knihu,“ pokračuje Poláková

História módy

Výstava História módy podľa Polákovej ponúka knihy, ktoré mapujú históriu ľudského odevu od praveku až po súčasnosť na Slovensku, v Európe a vo svete.

„Z vystavených kníh sa môže každý dozvedieť, aké odevy nosili a aká bola móda v tieni egyptských pyramíd, pod antickými stĺpmi starovekého Grécka, či mocného rímskeho impéria. A aké to bolo v Byzancii, neskôr na stredovekých hradoch a zámkoch. Alebo aké to bolo po francúzskej revolúcii, ktorá spôsobila revolučné zmeny aj v odievaní,“ vysvetľuje Poláková.

K unikátom hlohovskej knižnice aj tejto výstavy podľa nej patrí: Móda. Z dějin odívání 18.,19. a 20. století. Sú to dva výpravné diely, knihy s autentickými fotografiami odevov so zbierok múzea v Kyote od 18. storočia až po 20.storočie. Na výstave sú podľa Polákovej aj daľšie zaujímavé knihy: Počiatky odievania na Slovensku, Estetika odievania, Od fíkového listu k džínům, Tisícročie módy, Móda storočia, Móda, nemóda.

„Predpokladám, že táto výstava kníh zaujme predovšetkým ženy, ktoré sa vyžívajú v romantických historických filmoch a knihách. A tak môžu poobdivovať krinolíny, korzety, vejáre, krásne účesy, klobúky, topánky či šperky,“ prezrádza Poláková, ktorá na záver dodáva, že z oboch výstav si budú môcť čitatelia knihy vypožičať a tak ich bude knižnica priebežne aj doplňovať.

Mohlo by vás zaujímať: Verili by ste? V hlohovskej knižnici je bezmála 76 tisíc titulov, najstarší čitateľ má 84 rokov!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM