Zuzana Jakubičková Správy

Ivan Uhliarik ohlásil kandidatúru na predsedu Trnavského kraja

Ivan Uhliarik ohlásil ako nominant KDH a SDKÚ-DS svoju kandidatúru na post predsedu Trnavského samosprávneho kraja v nadchádzajúcich novembrových voľbách. Jeho hlavnou prioritou je zabrániť plánom Tibora Mikuša predať župné nemocnice finančným skupinám.

Ilustračný obrázok k článku Ivan Uhliarik ohlásil kandidatúru na predsedu Trnavského kraja
Foto: Zuzana Jakubičková

Ako povedal vo svojom príhovore, jeho cieľom je zabrániť plánom súčasného predsedu Tibora Mikuša predať župné nemocnice finančným skupinám. Brífing sa uskutočnil na voľnom priestranstve pred budovou Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) v Trnave.

„Počas posledných ôsmich rokov v pozícii župana bola jednou z hlavných kompetencií Tibora Mikuša správa nemocníc,“ povedal Uhliarik. V tomto podľa neho Mikuš úplne zlyhal a dovolil, aby sa nemocnice v Dunajskej Strede a Galante dostali do kritického stavu. „Teraz, keď sú v obrovskom dlhu, hrozí im exekúcia a ich budovy sú v dezolátnom stave, župan sa snaží zbaviť zodpovednosti, chce ich predať finančným žralokom a tým ponechať pacientov napospas osudu. Ak ho nezastavíme, potom moje odporúčanie obyvateľom Trnavského kraja znie: nebuďte chorí,“ upozornil kandidát na predsedu TTSK.

Vyzval Mikuša, aby stiahol návrh na privatizáciu dvoch krajských nemocníc, predložený na najbližšie rokovanie krajského parlamentu, ktoré sa uskutoční len päť týždňov pred koncom jeho mandátu, umožnil otvorenú a verejnú diskusiu o tejto zásadnej téme a nechal ľudí, aby rozhodli deviateho novembra vo voľbách.

„Obyvatelia kraja majú právo o tom deviateho novembra rozhodnúť – tí, ktorí súhlasia s predajom nemocníc finančným žralokom, budú voliť Tibora Mikuša. Tí, ktorí sú proti, podporia mňa,“ dodal Uhliarik s tým, že ako minister zdravotníctva zaviedol liekovú reformu, ktorá nastavila cenu liekov na druhú najnižšiu úroveň v EÚ a urobil ďalšie kroky na ozdravenie zdravotníctva na Slovensku. „Viem, že bojom proti privatizácii si na chrbát vešiam terč pre finančných žralokov,“ dodal.

„Ako nový župan zlepším zdravotníctvo v TTSK, zastavím privatizáciu nemocníc a zdravotnej starostlivosti a nedovolím, aby si finančné skupiny spravili z pacientov nástroj na zvyšovanie zisku. Zreformujem naše nemocnice, zastavím plytvanie a zásadne zvýšim kvalitu zdravotnej starostlivosti,“ povedal Uhliarik.

V príhovore sa obrátil aj na poslancov TTSK, aby slúžili záujmom občanov, nie finančných skupín. „Privatizácia nemocníc sa dotkne všetkých, ktorí budú vo veľmi blízkej dobe potrebovať zdravotnú starostlivosť. Bude to mať zásadný vplyv na zdravie tých, ktorí vás volili a chcete, aby vás volili opäť – vyzývam vás preto, zastavte to skôr, ako vám to voliči vo voľbách spočítajú,“ uviedol Uhliarik.

Ďalšie body svojho volebného programu plánuje Ivan Uhliarik zverejniť na tlačovej besede o niekoľko dní neskôr.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM