Erik Bojničan Rôzne

Hlohovskí dobrovoľníci si zaslúžia palec hore: Tieto čísla hovoria samé za seba!

Stovky hodín práce, množstvo vyzbieraného odpadu a to ešte nie je všetko. Takýto bol rok hlohovských dobrovoľníkov zo skupiny DOZOR HC.

Ilustračný obrázok k článku Hlohovskí dobrovoľníci si zaslúžia palec hore: Tieto čísla hovoria samé za seba!
15
Galéria

S blížiacim sa koncom roka 2016 prichádza čas obzrieť sa za tým, čo priniesol. Pracný, no úspešný bol z pohľadu dobrovoľníkov zo skupiny Dobrovoľný občasný zber odpadkov rukami, ktorú Hlohovčania poznajú predovšetkým pod skráteným názvom Dozor HC. Tí vo voľnom čase prispievajú k väčšej čistote nášho mesta. Pozrite, čo všetko sa im počas tohto roka podarilo stihnúť. Čísla hovoria samé za seba.

Ako vo svojej sumarizácii roku 2016 uvádzajú, v období medzi 3. marcom až 10. decembrom sa zúčastnili celkovo 77 akcií. Z tohto počtu bolo celkovo 44 nimi organizovaných smeťozberov a partizánskych čistení. Počas roka sa pustili aj do 25 skrášľovacích akcií, počas ktorých čistili chodníky, maľovali, odstraňovali náletové dreviny, opravovali a čistili schody, vysádzali kvety či vyrábali knižné búdky.

Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Vďaka nim v našom meste pribudli dve búdky pre knihy. Prvá v parku na Dilongovej ulici a druhá na sídlisku Dolná Sihoť. Ako prezrádzajú nápisy na búdkach, pravidlá sú jednoduché: „Požičaj, prečítaj, vráť alebo vymeň za inú!“ Pokiaľ sa vám teda niektorá z kníh zapáči a radi by ste si ju prečítali, môžete ju napríklad vymeniť za nejakú z vašej zbierky, ktorá už zapadá prachom, no niekomu inému by mohla spraviť radosť.

Dobrovoľníci sa podľa ich sumáru zúčastnili aj 8 akcií organizovaných niekym iným, počas ktorých priložili ruku k dielu. „Ak by sme brali do úvahy len čisto naše akcie, tak na všetkých spolu sme odmakali dohromady takmer 400 hodín (z toho 235 na smeťozberoch),“ uvádzajú ďalej dobrovoľníci s tým, že počas tejto doby sa podarilo zlikvidovať dve veľké skládky, 14 malých a celkovo prírodu odľahčiť o takmer 400 vriec odpadu, a ďalších 9 závesných kontajnerov nadrozmerného odpadu.

„Na budúci rok už máme naplánované nejaké veci, takže kto by sa chcel pridať, je hocikedy vítaný. Predsavzatie z toho minulého – teda aby sme mali menej roboty sa nám v tomto roku naplniť nepodarilo, ale viditeľne sa to zlepšuje,“ uzatvárajú spomínaní hlohovskí dobrovoľníci.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

FOTO: Klobúk dole pred prácou dobrovoľníkov z Hlohovca
15
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM