Erik Bojničan Rôzne

Hlohovská tatérka Zuzana (25): Každé tetovanie sa dá urobiť niečím výnimočné

Hlohovčanka Zuzana Boldišová pestuje zaujímavú činnosť. Tetuje ľudí. S čím sa stretáva v štúdiu a čo teraz medzi ľuďmi letí prezradila v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Hlohovská tatérka Zuzana (25): Každé tetovanie sa dá urobiť niečím výnimočné
5
Galéria
Zdroj: Archív Zuzana Boldišová

Zuzana Boldišová z Hlohovca mala odjakživa rada kreslenie. Láska k nemu sa u nej pretavila do jej profesie. Venuje sa tetovaniu. S čím sa vo svojej práci musí popasovať, aké sú požiadavky ľudí i o tom, čo je dobré vedieť pred tým, ako sa ide dať človek tetovať, nám porozprávala v rozhovore.

Ako ste sa k tetovaniu dostali?

Už od malička som mala blízko ku kresleniu a nejako ma to našťastie neopustilo ani neskôr. Priamo tetovať mi napadlo asi v štrnástich. Avšak prvýkrát som držala mašinku v ruke až o pár rokov neskôr.

Máte určité motívy, ktoré sú vašou srdcovkou? Čo tetujete najradšej?

Priamo motívy nemám obľúbené. Skôr mám rada, keď mám „voľnú ruku“ a môžem sa vyhrať s tetovaním najlepšie ako viem. No v poslednom čase ma bavia farebné tetovania, ktorých je stále málo.

Ako prebieha výber vhodného motívu pre toho-ktorého záujemcu o tetovanie?

Väčšina ľudí už má vybratý obrázok, aké tetovanie chcú. Ak nemá, tak robím návrh „ušitý na mieru“. Následne sa vyberie miesto, kde tetovanie bude umiestnené a veľkosť, aby dobre vyzeralo nielen zblízka, ale aj s väčším odstupom.

Dajú si ľudia poradiť?

Najčastejšie sa stáva, že zákazníci chcú čo najmenšie tetovania. Nie vždy je to však možné. Ak má tetovanie veľa detailov, tak nemôže byť urobené na ploche 1×1 cm. Tiež aj pri výbere miesta veľakrát pomáham. Niektoré miesta majú svoje špecifické vlastnosti, o ktorých by mal byť každý oboznámený. Potom sa už ľahšie zákazník rozhodne, do čoho ide (úsmev).

Majú niektorí ľudia nejaké požiadavky, pri ktorých len nechápavo krútite hlavou?

Zatiaľ sa mi to stalo iba pri záujmoch o prerábky. Treba si uvedomiť, že veľké čierne tribaly sa nedajú prekryť malým bledým anjelom (úsmev). Preto je dobré zvážiť každé tetovanie, motív, veľkosť, farby, tatéra… aby ste s novým tetovaním boli spokojní naozaj aj v budúcnosti.

Čo teraz letí medzi ľuďmi v Hlohovci?

Asi tak ako všade – nápisy, vtáčiky, pierka, lapače snov, kvety… našťastie, každé tetovanie sa dá urobiť niečím výnimočné a iné, takže sa nestane, že by sa na pive stretli dvaja s rovnakou ružou na ruke, ktoré by som robila ja.

Keď sa ľudia rozhodnú pre tetovanie, čo treba zvážiť?

Príde mi hlúpe, že ľudia chcú šetriť na tetovaní… Na nový iPhone, notebook, značkové tenisky majú kopec peňazí, ale keď ide o niečo, čo bude s nimi do konca života, tak chcú šetriť…

Každý tatér ma svoj štýl, svoj „rukopis“. Pred výberom svojho tatéra je dôležité, aby sa vám páčili jeho práce a jeho prístup. Cena by mala byť už menej rozhodujúci fakt. Pretože človek môže skončiť tak, že síce ušetrí 20, 50, 100 eur, ale bude mať na sebe už navždy niečo, za čo sa bude hanbiť. A aby sa necítil tak trápne, tak bude všetkým v okolí vravieť „to tak malo vyzerať“…

Zdroj: Archív Zuzana Boldišová

Takže prvoradé je sústrediť sa na kvalitu a nie na cenu?

Doba natoľko pokročila vďaka internetu, že tetovať môže už naozaj každý… Objedná si za pár drobných tetovacie sady z Číny. No drvivá väčšina takýchto „tatérov“ si neuvedomuje, že mení tomu človeku život.. ak to pokazí, už to vrátiť nemôže. A ľudia si to tiež neuvedomujú, keď chodia ako „pokusní králici“…

Treba si uvedomiť aj to, že „prerábky“ sú drahšie a nie vždy reálne. Otvoriť si štúdio je tiež jednoduché a konkurovať tatérom nie je ťažké, keďže zákazníkom ide o ceny a nie kvalitu. No potom sa nemôžu čudovať, keď to nakoniec bude odfláknuté. Štúdio už nie je zárukou kvality, ako tomu bolo kedysi. Je veľmi dôležité vybrať si správne svojho tatéra.

Čo je teda pri výbere tatéra dôležité?

Odporúčam sa popýtať známych na referencie, následne si pozrieť práce a ak sa vám jeho štýl a práce páčia, stretnite sa s ním osobne. Spýtajte sa na to, aké farby používa, odkiaľ objednáva materiál (vy to nemusíte vedieť, ale z reakcie bude jasné, či má kvalitné veci alebo či objednáva z Číny), skonzultujte s ním svoje tetovanie, o ktoré máte záujem. Ak sa vám hocičo nepozdáva, radšej hľadajte ďalej. Máte to na celý život, tak si vyberajte takého, ktorému dokážete veriť.

Samotný proces tetovania bolí. Na ktorých miestach na tele je bolesť, z vašej skúsenosti, najväčšia?

Zvyčajne sú to miesta, kde sú kosti – rebrá, členok, priehlavok, hrudná kosť. Citlivejšie sú ďalej miesta s jemnou kožou – vnútorná časť ramena, bok, krk. Je to však veľmi individuálne. Každý ma prah bolesti niekde inde, preto som sa stretla s niekým, koho bolelo viac tetovanie lýtka ako rebier.

Je možné sa na túto, zvyčajne niekoľko hodinovú bolesť, pripraviť?

Väčšina zákazníkov čaká neznesiteľnú bolesť, avšak naozaj to nie je také strašné. Aspoň zatiaľ mi nikto neušiel. Odporúčam sa však pred tetovaním dobre vyspať a nepiť alkohol. S bolesťou hlavy a prípadným alkoholom v krvi nielenže bude proces nepríjemnejší, ale kvôli alkoholu môže byť aj nemožný. Krv sa môže zriediť natoľko, že nezostáva dosť farby v pokožke.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

FOTO: Diela hlohovskej tatérky Zuzany
5
Galéria
Zdroj: Archív Zuzana Boldišová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM