Erik Bojničan Rôzne

Hlohovecká borovica v ankete Strom roka: Je vo finálovej dvanástke!

Sú známi finalisti prestížnej ankety Strom roka. Medzi nimi figuruje aj borovica lesná z Hlohovca. Ako môžete hlasovať?

Ilustračný obrázok k článku Hlohovecká borovica v ankete Strom roka: Je vo finálovej dvanástke!
3
Galéria
Zdroj: Mesto Hlohovec

Ako sme vás pred časom informovali, hlohovecká radnica nominovala do prestížnej ankety Strom roka Borovicu lesnú, ktorá je staršia ako 120 rokov. Nachádza sa v dolnej časti Zámockej záhrady. Výnimočný strom z Hlohovca sa dostal medzi finálovú dvanástku tohto ročníka a môže zabojovať o víťazstvo.

Jedinečný strom

Strom je podľa radnice významný a jedinečný vzhľadom na svoj vek, ekologickú, krajinotvornú a estetickú hodnotu. Strom má nadregionálny význam, zaradený je v štátnom zozname chránených stromov pod číslom S 460. Mohutná borovica púta pozornosť na prvý pohľad. Jej obvod kmeňa vo výške 130 cm nad zemou je podľa mesta 330 cm a dosahuje výšku 22 metrov.

Borovica lesná je podľa radnice jedným z mála zachovaných ihličnanov v parku, podľa miestnych zdrojov bola väčšina ihličnanov vyrúbaná počas druhej svetovej vojny, keď bolo ich drevo použité na stavbu provizórneho mostu cez rieku Váh.

Ako hlasovať?

Hlasovanie, ako uvádza nadácia Ekopolis, je možné po otvorení stránky vybraného stromu (finalistu). Borovica lesná z Hlohovca má súťažné číslo 7. Uzávierka hlasovania je 30. septembera 2017.

V októbri bude súťaž vyhodnotená a strom s najvyšším počtom hlasov získa titul Strom roka 2017. Ako informuje nadácia Ekopolis, víťazný strom dostane súčasne odmenu v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko a finančný príspevok na ošetrenie vo výške 300 eur. Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste rovnako získajú peňažnú sumu 300 eur, ktorá môže byť použitá na ich ošetrenie alebo úpravu okolia.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

FOTO: Borovica lesná zabojuje o titul Strom roka 2017
3
Galéria
Zdroj: Mesto Hlohovec
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM