Erik Bojničan Správy

Hlohovec si uctil padlých pri oslobodzovaní: Z primátorových úst zazneli slová z ktorých mrazí!

Tento rok si pripomíname 71. výročie Slovenského národného povstania a ukončenia druhej svetovej vojny. Boje sa nevyli ani nášmu mestu a pri tejto príležitosti si obede Hlohovec pripomína každý rok.

Ilustračný obrázok k článku Hlohovec si uctil padlých pri oslobodzovaní: Z primátorových úst zazneli slová z ktorých mrazí!
Zdroj: Mesto Hlohovec

Pietnym aktom kladenia vencov si zástupcovia mesta Hlohovec spolu so širokou verejnosťou v Hlohovci 1. apríla 2016 uctili pamiatku padlých hrdinov, ktorí pred sedemdesiatimi rokmi bojovali za oslobodenia nášho mesta. Pri tejto príležitosti predniesol primátor Miroslav Kollár prejav z ktorého mrazí.

„Hovorí sa, že národ, ktorý sa nepoučí zo svojej histórie, si ju bude musieť zopakovať. Preto som presvedčený, že práve v týchto dňoch, keď si pripomíname oslobodenie Hlohovca a onedlho aj koniec vojny, by sme vo svetle aktuálneho diania v našej krajine nemali zabúdať na obete našich predkov, ale ani na tragédiu našich spoluobčanov (len z Hlohovca ich bolo sedemsto), pri ktorých deportáciách sme sa väčšinou len pasívne prizerali,“ povedal primátor.

„Rozumiem frustrácii a znechuteniu mnohých z nás z toho, ako nám časť politických elít a oligarchov v ich pozadí rovno spred nosa uniesla náš vlastný štát. Príklon k extrémizmu, k fašizoidným lídrom, ktorí popierajú základné princípy demokracie a sú im dobré len na to, aby ich vyniesli k moci, však nie je riešením,“ pokračoval Kollár, podľa ktorého naopak, ohrozuje základy demokratického usporiadania našej spoločnosti.

„Hľadajme lepších politických lídrov, ktorí budú pracovať vo verejnom záujme pre nás, občanov, ktorí ich platíme, ktorí nám za verejné zdroje budú poskytovať čo najväčšiu hodnotu. Hľadajme ich ale v rámci demokratických rámcov a odmietnime extrémne riešenia. A nepopierajme vlastnú históriu a tie lepšie tradície z nej,“ uviedol ďalej primátor, podľa ktorého naopak, je treba hovoriť o nich, ale aj o tých temnejších stránkach, s našimi deťmi – nielen v škole, ale aj doma.

„Lebo ako som povedal už na začiatku, ak sa z histórie nepoučíme, budeme si ju musieť zopakovať – a to neprinesie osoh nikomu z nás,“ uzavrel Kollár.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM