Erik Bojničan Samospráva

Hlohovec rozbieha komunitné plánovanie: Čo je jeho cieľom?

Mesto Hlohovec sa rozhodlo spustiť proces komunitného plánovania. Aký má cieľ a ako celý proces prebieha?

Ilustračný obrázok k článku Hlohovec rozbieha komunitné plánovanie: Čo je jeho cieľom?
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Radnica informuje o tom, že mesto Hlohovec sa so zámerom zabezpečiť dostupnosť kvalitných sociálnych služieb rozhodlo spustiť proces komunitného plánovania.

„Jeho cieľom je podrobne zmapovať potreby sociálnych služieb v meste a porovnať ich s miestnymi zdrojmi. Celý proces poukazuje na potreby občanov a hľadá prijateľné riešenia. Ide o dlhodobú prácu a prioritou je zapojiť každého jedného človeka, ktorý má záujem byť jeho súčasťou,“ informuje mesto podľa ktorého sa vyžaduje spolupráca medzi zadávateľom komunitného plánovania teda mestom – poskytovateľom sociálnej služby a užívateľom (obyvateľom), z toho dôvodu, že má vychádzať zo skutočného stavu a reálnych potrieb obyvateľov mesta Hlohovec.

Ako celý proces prebieha?

„Vytvorili sme štyri skupiny zamerané na: 1. seniorov, 2. deti, mládež a rodinu, 3. zdravotne a mentálne znevýhodnených občanov a 4. ľudí a rodiny v prechodnej kríze,“ uvádza ďalej radnica, s tým, že skupiny sa budú pravidelne stretávať a diskutovať o stave poskytovaných sociálnych službách.

Všetky stretnutia pracovných skupín budú podľa mesta sprístupnené pre verejnosť a o mieste a čase konania týchto skupín bude verejnosť vopred informovaná.

Čo sú sociálne služby?

Pod pojmom sociálne služby sa, ako uvádza Hlohovec, rozumie jedna z foriem pomoci pre občanov v nepriaznivej sociálnej situácii, pričom takúto pomoc poskytujú subjekty rôznym druhom sociálnej služby ako napríklad zariadenia pre seniorov, komunitné centrá, nízkoprahové denné centrá, útulky a iné, ktoré definuje zákon o sociálnych službách a zmena živnostenského zákona.

„Nikdy neviete, možno raz aj vy sami alebo vaši príbuzní budete v situácii, kedy budete potrebovať pomoc. V tomto procese je priestor pre všetkých aktívnych obyvateľov, ktorí vyjadrujú svoj názor na problematiku dostupnosti a kvality sociálnych služieb,“ uvádza ďalej radnica, s tým, že výsledok celého tohto procesu sa volá komunitný plán, ktorý je konkrétnym modelom pre mesto a nie len všeobecným dokumentom.

Podľa mesta je to akási osnova na to, aby sa vedelo ako a za pomoci ktorých konkrétnych cieľov sa vývoj sociálnych služieb v meste má uberať. „Budeme radi, ak nám pomôžete a vyjadríte svoj názor na sociálne služby v meste nie len účasťou v pracovných skupinách, ale aj vyplnením dotazníka, ktorý nájdete na webe mesta a v klientskom centre na mestskom úrade,“ stojí ďalej vo vyhlásení mesta.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM