Erik Bojničan Rôzne

Hlohovec hostil návštevu z belgického De Panne: Prichystaný bol bohatý program, FOTO

Belgické mesto De Panne a Hlohovec sú družobnými mestami už viac ako tri desaťročia. Čo všetko u nás zažili počas ich tohtoročnej návštevy?

Ilustračný obrázok k článku Hlohovec hostil návštevu z belgického De Panne: Prichystaný bol bohatý program, FOTO
50
Galéria

Už viac ako tri desaťročia sa stretávajú občania oboch miest – slovenského Hlohovca a mesta De Panne v Belgickom kráľovstve, dvoch štátov z rôznych kútov dnešnej zjednotenej Európy vďaka krásnemu priateľstvu, ktoré spolu vytvorili.

Bohatý program

Tento rok sme boli ako hostitelia na rade Hlohovčania. „Naši flámski priatelia pricestovali do Hlohovca v stredu 28. júna, ubytovaní boli v rodinách, o program ich pobytu sa s veľkým entuziazmom a veľmi nápadito postarali členovia novovzniknutého občianskeho združenia Priateľstvo Hlohovec – De Panne,“ povedala pre Hlohovec 24 Helena Pekarovičová zo spomínaného občianskeho združenia.

Vo Valašskej Belej sa Belgičania spolu s priateľmi z Hlohovca zúčastnili tvorivej dielne, zameranej na fúkanie skla, v Uhrovci navštívili rodný dom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka, vystúpili na Jankov vŕšok, kde si pozreli mohylu, postavenú na pamiatku padlým hrdinom SNP.

Ďalší deň bol podľa slov H. Pekarovičovej venovaný komentovanej prehliadke Zámockej záhrady, lukostreľbe na terasách, večer sa učili na Jašteri tancovať tradičné tance z nášho regiónu. V sobotu si pozreli chtelnický kaštieľ, kostolík na Katarínke a podvečer strávili v parku pri františkánskom kláštore.

Belgické dobroty

Pozvaní boli všetci Hlohovčania, ktorí sa chceli s našimi priateľmi zoznámiť. „Piekli a jedli sa wafle, ktoré sú v Belgicku veľmi obľúbené, záujemcovia si mohli vyskúšať pletenie prútených košíkov, drotárskych výrobkov, maľovanie kameňov,“ povedala ďalej H. Pekarovičová. Svoje aktivity predstavili členovia občianskeho združenia EX LIBRIS AD PERSONAM HLOHOVEC, DOZOR HC a Zámok. Pohodové popoludnie končilo pri čerstvo uvarenom guláši.

„Tento rok prišla z De Panne na našu veľkú radosť aj skupina mladých ľudí. Bol pre nich pripravený špeciálny program. Odchádzali nadšení a my veríme, že spolu s ich hlohovskými priateľmi postupne preberú štafetu nášho dlhoročného priateľstva,“ dodala H. Pekarovičová.

Fotografie z podujatia Pečenie waflí si môžete pozrieť v priloženej galérii.

OBRAZOM: Pečenie waflí pri návšteve hostí z De Panne
50
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM