Erik Bojničan Správy

Hlohovčania už zarasteného mesta majú dosť: Primátor to takto vysvetľuje

Zarastené sídliská sa v našom meste stali v ostatných dňoch horúcou témou. Na situáciu reagoval primátor Miroslav Kollár. Prečítajte si, čo stojí za takouto situáciou.

Ilustračný obrázok k článku Hlohovčania už zarasteného mesta majú dosť: Primátor to takto vysvetľuje
Zdroj: TASR

Hlohovčania sa sťažujú na nedostatočné kosenie. „Nepáči sa mi to, viem že je to otázka peňazí, ale tvorí to celú atmosféru mesta,ktorá momentálne nie je dobrá. Ľudia sem prídu a všade vidia len vysokú spálenú trávu a neporiadok, ktorý sa v nej zachytáva. O odpad a starajú ľudia z DOZOR HC nemyslím si, že by všetko malo byť len na dobrovoľníkoch,“ povedala Alexandra (23), podľa ktorej je vysoká tráva nebezpečná pre psíčkarov, ktorým spôsobuje nemalé starosti s ich psíkmi, ale môže dôjsť aj k zapálenie, alebo aj samovznieteniu v týchto horúčavách.

„Sezóna vypaľovania trávy sa môže začať,“ vyjadril sa k tejto téme Dávid (25).

Ako informoval primátor mesta Hlohovec Miroslav Kollár, v máji a júni sa zeleň riešila v rozsahu a termínoch podobných ako v predchádzajúcom roku kam mesto pustili finančné limity podľa zákona o verejnom obstarávaní. „Celé mesto bolo pokosené, jarná starostlivosť o ruže sa udiala v zmysle harmonogramu, boli vysadené letničky, orezané stromy, kríky a tak ďalej,“ uviedol primátor.

Čaká sa

„V súčasnosti čakáme na výsledok verejnej súťaže do dodávku služieb starostlivosti o zeleň a verejné komunikácie – kým neprebehne súťaž (a lehoty zákona o verejnom obstarávaní sú bohužiaľ také, aké sú) a nepodpíšeme zmluvy s dodávateľmi, nevieme legálne kosiť a starať sa o komunikácie, aj keď peniaze na to v rozpočte máme,“ hovorí Kollár

Primátor ďalej informoval o tom, že minulý týždeň boli poslancom ukázané všetky vlastné kapacity technických služieb – sú to traja zamestnanci, dve staré kosačky, zametacie autíčko a multikára. „Táto technika je momentálne nasadená v Šulekove, následne sa presúva do Hlohovca,“ ozrejmil primátor.

Pomáhajú aktivační pracovníci

Primátor ďalej povedal, že sa darí lepšie pracovať s aktivačnými pracovníkmi . „S týmito kapacitami vieme zabezpečiť starostlivosť o mesto len do istej miery. Preto sa snažíme aspoň zachraňovať súčasné výsadby – polievame výsadby a trávniky v centre mesta a novovysadené stromy, prebieha výsyp smetných košov a zametanie ulíc multifunkčným vozidlom, v druhej polovici týždňa sa budú odburinovať výsadby letničiek atď,“ pokračuje Kollár, podľa ktorého ak nenastanú komplikácie v súťaži, od augusta by sa mala situácia výrazne zlepšiť.

Chýba technika

„To, ako si predstavujeme starostlivosť o zeleň a čistotu v meste bude možné posúdiť až od budúceho roku, keď dobudujeme aj vlastné kapacity tak, aby sme boli schopní sa o mesto postarať,“ hovorí primátor.

Mesto podľa primátora nemá vlastnú techniku, napríklad polievacie auto, ale ani bager, takže pri všetkých viac ako 100 poruchách ročne si ho musí požičiavať.

Kollár podľa jeho slov rozumie nespokojnosti Hlohovčanov, ale zákonné lehoty mesto nepreskočí. „Napriek dnešnému stavu nebudeme riešiť problémy hurá systémom tak ako doteraz – stojí to nakoniec vždy veľa peňazí a neprináša systém a kvalitu,“ pokračuje primátor.

„Radšej chvíľu zvládneme nevôľu vás, Hlohovčanov, aby sme aj tieto veci riešili s rozumom a efektívne – aj keď to na začiatku môže trvať dlhšie. Ale verím, že o rok, keď všetko pôjde podľa našich predstáv, bude mesto vyzerať tak, že na dnešnú situáciu si už nikto nespomenie,“ uzavrel Kollár

Čítajte tiež:

Aktivační pracovníci v Hlohovci: Ako a kde mesto využíva túto pracovnú silu?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM