Erik Bojničan Rôzne

Fotoreportáž: Zámocké pivnice v Hlohovci odhalili svoje tajomstvá

Hlohovecké zámocké pivnice, ktoré sú bežne skryté nášmu zraku, na jeden deň otvorili svoje brány. Ponorte sa s nami do histórie, ktorú ukrývajú.

Ilustračný obrázok k článku Fotoreportáž: Zámocké pivnice v Hlohovci odhalili svoje tajomstvá
36
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Pokiaľ neďalekú Trnavu nazývame malým Rímom vďaka jej vežiam, Hlohovec by si takéto označenie zaslúžil pre svoje katakomby, ktoré sa ukrývajú pod mestom. Takáto myšlienka odznela v úvode podujatia, ktoré poodhalilo históriu spätú s našim mestom. Svoje tajomstvá totiž odkryli práve podzemné priestory, ktoré inak bežne nie je možné vidieť.

Prvá v poradí, do ktorej mohli návštevníci nazrieť, bola pivnica pod Pánskym domom v Zámockej záhrade. Tam sprievodcovia vysvetlili príčiny samotného budovania a využití pivníc. Cesta prehliadky pokračovala smerom k Pivnici pod filagóriou. Témou na tomto mieste boli temnejšie dejiny nášho mesta. Konkrétne rok 1945, symbolizujúci koniec druhej svetovej vojny, úzko súvisiaci s popravou sovietskych vojakov.

Vstup do Pivnice pod filagóriou
Vstup do Pivnice pod filagóriou / Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Ako sa však návštevníci od sprievodcov dozvedeli, toto miesto nie je jediné ovplyvnené krutou časťou minulosti. V zámockej pivnici v západnom krídle kaštieľa sa mohli ľudia dozvedieť fakty o stredovekej justícií a mučení, ktoré sa odohrávalo priamo na Hlohovskom hrade.

Predposlednou zastávkou prehliadky zámockých pivníc bola Pivnica pod koniarňou. Tam na návštevníkov čakali okrem samotnej pivnice aj zaujímavosti o dobyvateľoch Hlohovca a budovaní tajných únikových chodieb. Poslednou zastávkou na prehliadke bola vínna pivnica. Ohromné sudy, ktoré sa v nej ukrývajú vzbudzovali rešpekt pred prácou šikovných remeselníkov.

Prednáškou o vinohradníctve, ktoré bolo oddávna späté s Hlohovcom a degustáciou vína sa skončil výlet do histórie Hlohovca a jeho tajomných pivníc. Fotografie z podujatia Deň zámockých pivníc si môžete pozrieť v priloženej galérii.

Fotogaléria: Zámocké pivnice v Hlohovci bežne skryté nášmu zraku
36
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM