Erik Bojničan Rôzne

Fašiangové zábavy v našom okolí a ich lákadlá: Necháte sa zvábiť aj vy?

Máme tu obdobie fašiangov a bola by škoda si nevyraziť za takouto zábavou. V okolí Hlohovca si môžete ešte skočiť hneď na viaceré. Tu sú naše tipy...

Ilustračný obrázok k článku Fašiangové zábavy v našom okolí a ich lákadlá: Necháte sa zvábiť aj vy?
Zdroj: TASR

Obdobie fašiangov prináša zábavu na všakovaké spôsoby. Je to čas, ktorý sa spája s veselicami, dobrým jedlom i tradičnými pochovávaniami basy. Aj v našom okolí si môžete vyraziť na rôzne fašiangové zábavy. Naša redakcia z nich vybrala hneď niekoľko tipov.

Zábava priamo na ulici

Na fašiangový sprievod obcou spojený s pochovávaním basy sa môžete vybrať do viacerých dedín v hlohoveckom okrese. „Fašangy v Bojničkách“ začínajú 25. februára o 10:00 hodine ukážkou domácej zabíjačky. O 13:00 hodine začína zraz a registrácia masiek v spolkovej záhrade. Od 14:00 do 16:30 sa bude konať fašiangový sprievod masiek, po ktorom bude nasledovať už samotné pochovávanie basy.

Tradičný sprievod po dedine v krojoch a maskách sa 25. februára so začiatkom o 13:00 hod. chystá aj v obci Dolné Zelenice. Od 14:00 si budete môcť pochutnať na dobrotách ako jaterničky, krvavničky, tlačenka, kapustnica, pečené mäso či zabíjačková kaša. O 19:00 hodine sa začína pochovávanie basy v miestnej reštaurácii. Po krátkom kultúrnom programe vypukne veselica.

Fašiangové veselice

Veselo bude 25. februára aj v neďalekom Leopoldove. Program tam začína o 09:00 hodine tradičnou zabíjačkou „naživo“. Nebude chýbať možnosť zakúpenia domácich zabíjačkových špecialít, výroba fašiangových dobrôt či súťaž o najkrajšiu fašiangovú masku. Počas dňa bude dobrú náladu spríjemňovať hudba. O 14.30 hodine je na pláne bezplatná ochutnávka fašiangových šišiek a vystúpenie žiakov základnej školy. O 15:30 začína vystúpenie folklórnej skupiny Šulekovo, po ktorom príde na rad vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu masku fašiangového podujatia a odmena pre víťaza. Tešiť sa môžete aj na zabíjačkovú kapustnicu. Akcia bude pokračovať v Pranieri na námestí. Vystúpi harmonikár Dežo a od desiatej hodiny večer začína nefalšovaná fašiangová veselica.

Zdroj: TASR

Pochovávať basu sa chystajú aj v obci Kľačany 25.februára. O 16:00 začína sprievod, ktorý ponesie basu od školy do domu kultúry, kde bude pochovaná. Na folklórny program sa môžete tešiť v obci Červeník. Fašiangová zábava spojená s pochovávaním basy je na pláne 25. februára o 20:00 Do tanca hrá dychová hudba Verešvaranka a s kultúrnym programom vystúpi DFSK Verešvaran.

Ďalšie obce

V našom regióne si môžete užiť koniec fašiangov aj plesom. Tradičný fašiangový ples spojený s pochovávaním basy sa chystá v kultúrnom dome v obci Siladice so začiatkom o 20:00 hodine. V rovnaký dátum sa môžete vytancovať aj v Koplotovciach, kde sa bude taktiež v kultúrnom dome pochovávať basa. Začiatok je o 19:00.

Ak by sa vám nechcelo čakať, už 18 februára od 10:00 hod. si môžete pozrieť fašiangový sprievod v obci Pastuchov. Začiatok veselice v obci začína o 19:00. Obec Trakovice plánuje obecnú zabíjačku. Tá sa uskutoční taktiež v sobotu 18. februára od 16:00 hod. V tamojšom kultúrnom dome si môžete pochutiť na zabíjačkových špecialitách a tešiť sa na vystúpenie folklórnych súborov z Trakovíc a Bučian.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM