Erik Bojničan Kultúra

Exponáty nášho múzea čaká digitalizácia: Sú medzi nimi aj vzácne dokumenty o Hlohovci z dielne Viliama Kvašňáka

Digitalizácia kultúrneho dedičstva pamäťových a fondových inštitúcií Trnavského kraja sa týka ja nášho mesta. Čo všetko sa dočká digitálnej formy?

Ilustračný obrázok k článku Exponáty nášho múzea čaká digitalizácia: Sú medzi nimi aj vzácne dokumenty o Hlohovci z dielne Viliama Kvašňáka
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

V rámci operačného programu Digitalizácia kultúrneho dedičstva rezortných a mimirezortných pamäťových a fondových inštitúcií Trnavského samosprávneho kraja je plán digitalizovať desiatky pamiatkových predmetov aj vo Vlastivednom múzeu v Hlohovci.

Riaditeľ Vlastivedného múzea Jozef Urminský nám priblížil, že tento projekt sa týka všetkých pamäťových a fondových inštitúcií Trnovského samosprávneho kraja kraja a princípom je zdokumentovať najvýznamnejšie zbierkové predmety. „Centrálne sa tieto zbierky od počiatku digitalizovali v Západoslovenskom múzeu v Trnave,“ prezrádza Urminský, ktorý dodáva, že v tomto roku budú pokračovať nadrozmernými zbierkovými predmetmi, ktoré sa nedajú len tak ľahko previezť v jednotlivých inštitúciách. Trnavský samosprávny kraj ako vlastník následne podľa neho rozhodne o sprístupnení verejnosti.

„Vlastivedné múzeum v Hlohovci vybralo v rámci kategorizácie zbierky 56 predmetov, jedná sa o tie najcennejšie veľkorozmerné predmety. Väčšinou sú to zbierky staršej histórie umeleko-historického charakteru. Výtvarné umenie pochádzajúce z hlohoveckého zámku, nábytkové umenie a z národopisu sú zastúpené niektoré sochy, plastiky,“ prezrádza Urminský.

Jednu z priorít bude podľa riaditeľa múzea rodina Erdődyovcov, ktorá žila na našom zámku. Do výberu sa podľa neho dostali napríklad donačný obraz, portréty samotnej rodiny a nábytkové umenie zo zámku v Hlohovci.

„Nasleduje samostatna skupina a to je digitalizácia 23 kusov dokumentárnych filmov, ktoré sme dostali darom a pochádzajú z produkcie pána Viliama Kvašňáka. Digitalizáciu týchto dokumentárnych filmov sme považovali za prioritu, lebo ostatné predmety vieme skenovať a robiť kvalitnú digitalizáciu ale na filmy nemáme zariadenie,“ dodáva Urminský

Dnes už 84 ročný Viliam Kvašňák je výrazná postava histórie nášho mesta. Bývalý riaditeľ Osvetového strediska Mestského domu osvety a Mestského kultúrneho strediska sa v mnohom zaslúžil o rozvoj kultúry a v Hlohovci. Vďaka jeho jedinečnej tvorbe, v ktorej zachytával premeny mesta si všetci môžu pozrieť unikátne zábery z minulosti Hlohovca.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM