Peter Klimant Rôzne

Ešte len začnete čítať a už sa vám začnú zbiehať slinky: 5 jedál, ktoré na západnom Slovensku milujeme

Keď ste hladní a navyše pochádzate zo západu Slovenska, nasledujúce riadky pre istotu zvážte... :). Patriť totiž budú výberu jedál, ktorým totiž obvykle nevieme odolať a ktoré sú tými najlepšími predstaviteľmi typickej západoslovenskej kuchyne.

Ilustračný obrázok k článku Ešte len začnete čítať a už sa vám začnú zbiehať slinky: 5 jedál, ktoré na západnom Slovensku milujeme
Zdroj: TASR

Dá sa povedať, že väčšina jedál je v celej krajine rovnaká. Napriek tomu sú kuchyne jednotlivých kútov Slovenska ovplyvnené poľnohospodárstvom či okolitými krajinami. Na západe je napríklad cítiť vplyv rakúskej i maďarskej kuchyne.

Vybrali sme pre vás 5 typických jedál, ktoré môžeme pokojne považovať za vlajkové lode západoslovenskej kuchyne a ktoré doslova lákajú na zahryznutie. Na čo z nasledujúceho výberu máte najväčšiu chuť? :)

Oškvarkové pagáče

Slaná pochúťka, ktorú zbožňovali najmä naši starí rodičia. Ako napovedá názov, základom pečiva sú oškvarky, ktoré sa však nepridávajú do cesta, ale postupne sa rozmixované natierajú na rozvaľkané cesto. Nejedná sa síce o žiadne diétne jedlo, no ochutnať tradičné oškvarkové pagáče by mal rozhodne každý.

Balatónska špecialita

Niekto túto dobrotu volá aj Fraštacká pochúťka či Fraštacká špecialita. Bravčové mäso nakrájame na tenké rezance a prudko orestujeme na oleji. Pridáme horčicu a nakrájané kyslé uhorky s feferónmi. Niekto pridáva aj nakrájanú broskyňu. Podáva sa v zemiakovej placke, či zajedá chlebíkom a zapíja pivom, alebo vínom. Nikdy sa nerobí viacej porcií, vždy len každému čerstvé a ihneď po pripravení sa konzumuje.

Žochárske plnené kurča

Žochárske plnené kurča je poriadne preplnené kurča. So smotanou zmiešame nasekanú vňať, vajcia, soľ, korenia a menšie kocky nakrájaného pečiva. Touto plnkou naplníme kura a dáme do trúby. Skutoční fajnšmekri do plnky pridajú i opražené sekané mandle alebo orestovanú kuraciu pečeň na cibuľke.

Kysnutý-nekysnutý koláč

Kysnutý-nekysnutý koláč môžeme síce považovať i za jedno z typických slovenských jedál, no najväčšmi je rozšírený práve na západnom Slovensku. Ide o pochúťku, ktorej príprava je veľmi jednoduchá. Tieto koláče si môžeme spraviť tvarohové, orechové či makové. Je to len na vás. Táto skvelá dobrota sa na našich stoloch najčastejšie objavuje počas veľkonočných sviatkov, no pre jej naozaj jednoduchú prípravu si ju ľudia robia aj bežne počas roka.

Polievka z kapra

Táto chutná polievka sa u nás varieva najmä počas Vianoc a Nového roka. Ako už názov predpovedá, jej hlavnou ingredienciou je kapor, špeciálne hlava kapra. Do jedného hrnca sa pritom niekedy dajú aj dve hlavy tejto vianočnej ryby. Nechýbajú ikry ani mlieč, fazuľa, kopa zeleniny a veľká polievková špecialita je na svete.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM