Erik Bojničan Rôzne

Dovolenka doma nemusí byť nuda: 3 skvelé tipy na výlet, ktoré nezaťažia rozpočet

Šetrenie na dovolenku nevyšlo podľa predstáv, to poznajú mnohí. Za krásami však netreba cestovať cez pol sveta. Nechajte sa inšpirovať našimi tipmi.

Ilustračný obrázok k článku Dovolenka doma nemusí byť nuda: 3 skvelé tipy na výlet, ktoré nezaťažia rozpočet
6
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Mnohé dovolenkové destinácie vo svete, ale i doma na Slovensku dokážu doslova vyžmýkať peňaženku. Krásne zážitky však človek dokáže získať aj takmer bez nákladov. My sme sa zamerali práve na takéto miesta. A navyše sú len pár kilometrov od Hlohovca. Necháte sa inšpirovať?

Kláštor ukrytý v lese

V blízkosti neďalekej obci Dechtice sa nachádza zaujímavé miesto, ktoré pred zrakmi ľudí ukrýva krásny les. Reč je o zrúcanine kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej, familiárne nazývanej Katarínka. O tú sa už viac ako dve desiatky rokov starajú dobrovoľníci, ktorí sa snažia o jeho obnovu. Drina sa vypláca, najnovšie sa podarilo sprístupniť kostolnú vežu zo 17. storočia. Tá bola slávnostne otvorená začiatkom júla tohto roku.

Neďaleko Katarínky nájdete napríklad aj zvyšky lesnej železničky a i prechádzka okolitou prírodou stojí za to. Po ceste naspäť priamo v centre Dechtíc môžete výlet korunovať tým, že si načapujete do fľašky vodu z miestneho prameňa prezývaného Florijanko. Mnohí mu pripisujú liečivé účinky.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

V tieni jaskyne

V teplom počasí isto dobre padne schladiť sa v tieni jaskyne. Zájsť môžete napríklad na Čertovu pec. O tento historický výtvor sa postarala sama príroda. Jaskyňa dlhá 27 metrov a priemerne 6 metrov široká sa nachádza za horským priechodom Havran v smere na Radošinu. V roku 1981 bola Čertova pec a jej okolie vyhlásené za chránený prírodný výtvor.

Jaskyňa je vzácnou archeologickou a paleontologickou lokalitou, patrí k najmenej známym slovenským jaskyniam. Boli v nej nájdené najstaršie známky jaskynného osídlenia na Slovensku, spadajúce do obdobia zhruba 80 000 rokov pred naším letopočtom. Keďže je do jaskyne voľný prístup, vstup do nej je samozrejme bezplatný.

Zdroj: TASR

Výhľad široko-ďaleko

V katastrálnom území obce Čab v okrese Nitra nájdete turistickú rozhľadňa Radošinku. Je postavená v nadmorskej výške 218 metrov. Objekt je prístupný zo spevnenej účelovej komunikácie. Výška rozhľadne s celodrevenou konštrukciou je 15 metrov. Výhľad z rozhľadne je skutočne parádny.

Je vidno na Malé Karpaty, Považský Inovec, Tribečské pohorie a Strážovské vrchy. Pri dobrej viditeľnosti je z rozhľadne vidieť celú nížinu až po Bratislavu. Pri rozhľadni je vybudovaný prístrešok s posedením, kde sa dá pokochať tichom, ktoré v tejto lokalite panuje.

Všetky tri spomínané miesta si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

FOTO: 3 skvelé tipy na výlet neďaleko Hlohovca, ktoré nezaťažia rozpočet
6
Galéria

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM