Peter Klimant Samospráva

Dom kultúry v Hlohovci čaká rekonštrukcia: Elektrinu v budove opravia za peniaze pre Empírové divadlo

Dom kultúry v Hlohovci na tom nie je momentálne po technickej stránke príliš dobre. Elektroinštalácia budovy je v havarijnom stave. Mesto ju dá opraviť za peniaze, ktoré boli pôvodne určené pre Empírové divadlo.

Ilustračný obrázok k článku Dom kultúry v Hlohovci čaká rekonštrukcia: Elektrinu v budove opravia za peniaze pre Empírové divadlo
Foto: Zuzana Jakubičková

Havarijný stav elektroinštalácie

Do rekonštrukcie Domu kultúry (DK) v Hlohovci vloží mestská samospráva na budúci rok 228 000 eur. Suma 90 000 eur bola naplánovaná na bežné opravy, ďalších 138 000 eur muselo mesto mimoriadne presmerovať v rámci rozpočtu na sanáciu havarijného stavu elektroinštalácie. Pôvodne bola táto suma určená na rekonštrukciu a modernizáciu Empírového divadla. Pre kritickú situáciu v DK ho radnica na konci novembra zatvorila a výpoveď dostali aj nájomníci.

Po tomto kroku bolo potrebné vyriešiť premiestnenie alebo zrušenie naplánovaných kultúrnych a spoločenských podujatí, a to vrátane zasadaní mestského zastupiteľstva. Primátor Hlohovca Miroslav Kollár zároveň podal návrh na odvolanie riaditeľa Mestského kultúrneho centra (MsK) Jaromíra Kratochvíla, ktorý je podľa neho priamo za stav v DK zodpovedný. Decembrová schôdza hlohovských poslancov s návrhom súhlasila, a tak riaditeľ MsKS k 31. decembru vo funkcii končí.

Opätovné otvorenie až po odstránení porúch

Potrebné finančné prostriedky vyčlení mesto tak, aby v 1. polroku 2016 bolo schopné zabezpečiť projektovú dokumentáciu k rekonštrukčným prácam, vybrať dodávateľa verejným obstarávaním a realizovať komplexnú rekonštrukciu elektroinštalácie, a tiež strechy DK. Opätovné otvorenie bude možné až po odstránení porúch, ktoré znemožňujú jeho bezpečnú prevádzku. Revízna správa totiž uviedla, že hrozí možnosť úrazu elektrickým prúdom, prípadne vznik požiaru.

Pri nefunkčnosti núdzového osvetlenia je skomplikovaná aj evakuácia ľudí, hrozia nielen materiálne škody, ale aj ujma na zdraví či straty na životoch. „Budem rád, ak otvoríme na konci 2. štvrťroka,“ povedal primátor. Celková rekonštrukcia DK, ako dodal, je odhadnutá na zhruba 2 milióny eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM