Zuzana Jakubičková Správy

Deti z reedukačného centra v Hlohovci? Sťažnosti na stály hlad!

Prieskum verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej v Reedukačnom centre v Hlohovci poukázal na to, že jeho chovanci bývajú hladní. Okrem chlapcov to potvrdili aj zamestnanci centra. Ministerstvo školstva hovorí, že normy sú v poriadku.

Ilustračný obrázok k článku Deti z reedukačného centra v Hlohovci? Sťažnosti na stály hlad!
Foto: Zuzana Jakubičková

Kancelária verejného ochrancu práv uskutočnila v marci prieskum v Reedukačnom centre Hlohovec, jedným z výsledkov je, že sa chovanci sťažovali na stály hlad.

Okrem chlapcov to právnikom z kancelárie ombudsmanky hovorili aj zamestnanci centra. Dubovcová ministerstvu školstva odporučila, aby urýchlene zvýšilo normatív na celodennú stravu pre deti v internátnych zariadeniach tak, aby mohli dostávať riadnu výživu.

Ako v reakcii napísal hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák, súčasná stanovená výška finančného pásma na nákup potravín v príslušnom zariadení stačí.

Ministerstvo školstva poverilo odbor školstva Obvodného úradu v Trnave, aby preverilo, ako reedukačné centrum v Hlohovci dodržuje stravovacie pravidlá. Podľa ich zistení sa v centre varí podľa noriem a receptúr, pestrosť jedál dosahuje požadovanú úroveň.

„V prevažnej miere sa jedlá pripravovali dusením, varením, respektíve pečením,“ píše Kaliňák. Keď chceli chovanci viac mäsa, vedúca školskej jedálne to riešila zvýšeným počtom mäsitých pokrmov v priebehu týždňa. „Vykonanou kontrolou v ŠJ pri RC Hlohovec za obdobie školského roka 2012/ 2013 nebolo zistené porušenie všeobecne záväzných právnych predpisov ani neboli zistené nedostatky, ktoré by ovplyvňovali a ohrozovali zdravie žiakov a stravníkov podávaním nevhodnej stravy,“ píše Kaliňák.

Ombudsmanka a jej právnici však neriešili, či centrum dodržuje platnú legislatívu. Dubovcová kritizuje, že normy sú nízke. „Takto nastavenú výživu adolescentov, za ktorých riadnu výživu prevzal na seba zodpovednosť štát, považujem za porušovanie ich práva na riadnu a zdravú výživu a za nesplnenie záväzku, ktorý pre Slovenskú republiku vyplýva z Dohovoru o právach dieťaťa,“ napísala Dubovcová v správe z prieskumu. K tomuto konštatovaniu sa rezort školstva nevyjadril.

foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM