Erik Bojničan Rôzne

Dedina neďaleko Hlohovca má čím zaujať: 3 pozoruhodnosti, ktoré uvidíte v Moravanoch

Máte chuť oprášiť svoje výletnícke topánky? Návšteva neďalekých Moravian nad Váhom stojí rozhodne za to. Pozrite, aké pozoruhodnosti na vás čakajú.

Ilustračný obrázok k článku Dedina neďaleko Hlohovca má čím zaujať: 3 pozoruhodnosti, ktoré uvidíte v Moravanoch
6
Galéria
Zdroj: TASR

Moravany nad Váhom si zrejme väčšina z nás pamätá ešte z hodín dejepisu na základnej škole v súvislosti s Moravianskou Venušou. Pozrieť si obec na vlastné oči však je skutočným zážitkom. Moravany vzdialené len približne 25 minút cesty autom od Hlohovca sa môžu pochváliť viacerými pozoruhodnosťami, ktoré stoja za videnie. Vybrali sme tri z nich.

Dolnosokolské jaskyne

Pokiaľ sa vyberiete do Moravian, nespraviť si túru k Malej a Veľkej dolnosokolskej jaskyni by bola určite chyba. Už len samotná cesta k nim je zážitkom. Popri potoku Striebornica prejdete k rovnomennej vodnej nádrži. Pokojná hladina vody je obľúbeným rekreačným miestom a ak v zime poriadne prituhne, stáva sa z nej miesto športových radovánok.

Nasleduje cesta Výtockou dolinou, kde môžete nájsť pozostatky lesnej železnice. Na konci doliny prídete do cieľa, do krasového územia Sokolie skaly. Práve v tejto lokalite sa jaskyne nachádzajú. Obe sú prírodnými pamiatkami, no je do nich voľný prístup. Chodby Malej (približne 10 metrov) a Veľkej (približne 15 metrov) počas teplých dní ponúknu okrem zaujímavého pohľadu aj príjemné ochladenie.

Veľká dolnosokolská jaskyňa
Veľká dolnosokolská jaskyňa / Zdroj: Martin Hlauka (Pescan)

Kaštieľ

Priamo v Moravanoch môžete nájsť okrem iného aj monumentálny kaštieľ. Ako uvádza obec, kaštieľ má stredoveký pôvod, dokazuje to situovanie objektu na terase nad údolím kedysi inundačného územia Váhu, ktoré tvorilo jeho prirodzenú ochranu, ako aj dispozícia, skladajúca sa zo samostatných budov scelených až renesančnou prestavbou koncom XVI. storočia.

Touto prestavbou získal kaštieľ zhruba dnešný vzhľad. V parku v anglickom štýle pri kaštieli sú plastiky slovenských i zahraničných umelcov. Tie tu vytvorili v rámci medzinárodných sochárskych sympózií. Ako uvádza obec, objekt viditeľne chátra. Pri návšteve Moravian by však bolo na škodu vynechať pohľad na túto zaujímavú súčasť obce.

Veľký jarok

Prírodná pamiatka Veľký jarok sa nachádza na východnej strane obce. Jedná sa približne o 100 metrov dlhú a 20 metrov širokú roklinu, ktorá na prvý pohľad padne do oka. Okrem krásnej prírody sa však táto lokalita preslávila niečim iným. Jedná sa totiž o významné archeologické nálezisko. Ako uvádza obec, našli sa tu kostrové zvyšky lovnej zveri pračloveka, ako aj početné kamenné nástroje zhotovené najmä z pazúrika a radiolaritu.

Ako sme však už v úvode článku naznačili, pokiaľ sa sem vyberiete, môžete si naživo pozrieť miesta, kde sa našla samotná Moravianska Venuša. Tá je najstarším dokladom výtvarného prejavu na Slovensku a pochádza z doby viac ako 20 000 rokov pred naším letopočtom. Takýto zážitok stojí za námahu, čo poviete?

FOTO:Obec pri Hlohovci, ktorú stojí za to preskúmať. Ukrýva interesantné lákadlá
6
Galéria
Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

Titulné foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM