Monika Hanigovská Rôzne

Dedina, kam výlet stojí za to: Romantický mlyn, krásna príroda aj vodná turistika

Lokalita, ktorá sa môže popýšiť hneď niekoľkými zaujímavými lákadlami. A do ktorej sa oplatí si urobiť výlet aj z nášho mesta. O ktorú ide a čo ponúka?

Ilustračný obrázok k článku Dedina, kam výlet stojí za to: Romantický mlyn, krásna príroda aj vodná turistika
28
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Obec Jelka môže zlákať na pekný výlet aj vás. Nachádza sa v nie až tak veľkej vzdialenosti od nás. Leží v okrese Galanta a návštevníkom má veru čo ponúknuť. Táto dedina s okolím sa môže pochváliť hneď niekoľkými lákadlami, ktoré skutočne stoja za to.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Jednu z atrakcií nájdete hneď tesne za spomínanou obcou. Vaše oči určite upúta hustá vegetácia a vysoké týčiace sa stromy a práve v tomto zelenom lone sa dokonalo ukrýva kolový vodný mlyn. Ten patrí medzi pozoruhodné technické pamiatky. Lákadlom je aj Malý Dunaj, ktorý je vhodný na vodnú turistiku či všadeprítomná okolitá príroda.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Fascinujúci mlyn

Azda najväčšou dominantou tohto miesta je samotný mlyn. Tohto krásavca nájdete po ľavej strane Malého Dunaja. Osadený v prírode je jednoducho pastvou pre oči. Trojpodlažný drevený mlyn však láka svojich návštevníkov aj do svojich útrob, kde ponúka verejnú prehliadku. Upútať zvedavé pohľady návštevníkov tak môžu rôzne technické nástroje, ktoré boli potrebné na jeho prevádzku, pričom lákavá je aj zbierka všakovakých listín a niekoľkých zachovaných fotografií z čias jeho fungovania.

Vychutnať si však môžete aj odborný výklad, či samotné spustenie mlyna v čase prehliadky, keď sa v jeho podlažiach spustí zložitý mechanizmus pozostávajúci z rôznych ozubených kolies, či poprúh. Do pohybu sa však pri tejto príležitosti dostane aj vonkajšie mlynské koleso, ktoré sa rytmicky dotýka vodnej hladiny. Takýto pohľad je možné taktiež zažiť na vlastné oči – a to v tesnej blízkosti na terase, ktorá patrí taktiež k mlynu.

Tieto opakujúce sa pohyby ako keby mlynu na chvíľku vdýchli život a vrátil jeho návštevníkov do minulosti, keď ešte spomínaný mlyn bežne fungoval.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Vráťme sa však na chvíľku k odbornému výkladu, ktorý tiež môžete zažiť. Ten má totiž takisto čo ponúknuť. Popri pozorovaní a obdivovaní uvedenej mašinky si tak domov môžete odniesť množstvo zaujímavých informácií. Napríklad o tom, že v minulosti tu stálo až sedem takýchto skvostov, alebo vás môže prekvapiť informácia i o tom, že jeden takýto mlyn dokázal denne vyrobiť až dve tony múky. Obraz dávnej minulosti dokresľuje napríklad aj informácia o obyvateľkách tamojšej obce, ktoré kúsok od mlyna chodili ručne právať.

Najstarší doklad o tomto mlyne pochádza až z roku 1894. Mlyn patril pôvodne Jozefovi Némethovi, po ňom jeho synovi. Na rekonštrukcií sa v roku 1992 podieľalo Vlastivedné múzeum v Galante a Obecný úrad v Jelke. Tento skvost je otvorený pre verejnosť v letnej sezóne od pondelka do nedele, v čase od 08.00 – do 18.00 hodiny. A v zimnej sezóne od 08.00 – do 15.00 hodiny.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Vodná turistika

Počas našej návštevy sme mohli na vlastné oči vidieť nielen ľudí, ktorí sa kochali mlynom, či sa jednoducho osviežovali v teplých dňoch v Malom Dunaji. Samotnú vodnú hladinu brázdila aj početná skupina nadšencov a to na rôznych plavidlách. Voda totiž tam veľkoryso poskytuje priestor aj pre zaujímavé aktivity vo forme tzv. vodnej turistiky. Podľa slov niektorých vodných športovcov je takáto plavba priam návyková a ponúka krásne prírodne kulisy.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

V blízkosti mlyna sa nachádza aj vybavené táborisko pre vodných turistov. Okrem selfie fotiek, či zachytávania rôznych krás ponúka táto oblasť táborenie, či občerstvenie. Priestor na rôzne športové aktivity, či príjemné leňošenie na deke ponúka zase trávnatá plocha pri Malom Dunaji.

Atraktívna lokalita neďaleko od nás: Zažijete výlet, ktorý nebudete ľutovať,FOTO
28
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM