Zuzana Jakubičková Správy

Ďalšia rana pre cirkev: Kňaz si v Leopoldove odsedí 10 rokov za podvod

Rímskokatolícky podnikavý kňaz, Vladislav Saniga, si v Leopoldovskej base odsedí 10,5 roka. Odsúdený je za viac ako 140-tisícový podvod. O peniaze obral podľa rozhodnutia súdu farnosť v Dovalove a Spišskú Kapitulu.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšia rana pre cirkev: Kňaz si v Leopoldove odsedí 10 rokov za podvod
Foto: Slávka Kellová

Krajský odvolací súd v Žiline v stredu 14. augusta odsúdil na 10,5 roka väzenia rímskokatolíckeho kňaza pôsobiaceho v Liptovskom Mikuláši Vladislava Sanigu za viac ako 140-tisícový podvod.

Odvolanie nie je možné

Na Krajskom súde v Žiline sa konalo odvolacie konanie voči Okresnému súdu v Liptovskom Mikuláši, ktorý koncom januára tohto roka odsúdil podnikavého kňaza na 12 rokov väzenia. Voči rozhodnutiu Krajského súdu už nie je možnosť odvolania sa a tak by mal kňaz už čoskoro nastúpiť na výkon trestu do Leopoldova.

Prípad podvodu siaha do decembra 2007, kedy súkromná spoločnosť z Trnavy uzavrela s farnosťou Dovalovo kúpnu zmluvu, ktorej predmetom bol predaj pozemkov. Za ne mala firma v dvoch splátkach zaplatiť viac ako 421 000 eur.

Účet, na ktorý poslala trnavská firma obe splátky za predávané pozemky v Dovalove, založil mikulášsky dekan Vladislav Saniga a jeho spoločníčka. Na súkromnom účte kňaza skončila nakoniec tretina kúpnej ceny pozemkov v presnej výške 140 337 eur, ktorú mala prebrať farnosť v Dovalove.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM