Správy

Cvernovka ponúka skúsenosti: S TTSK sa ako s prvým zamerajú na nevyužité budovy

Nadácia Cvernovka poskytne kraju know-how na využitie objektov. S TTSK sa ako s prvým krajom vôbec zamerajú na nevyužité budovy.

Ilustračný obrázok k článku Cvernovka ponúka skúsenosti: S TTSK sa ako s prvým zamerajú na nevyužité budovy
Foto: Dominika Handzušová

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) podpísal memorandum o spolupráci s Nadáciou Cvernovka pri realizovaní projektu Konverzia nevyužívaných budov v pôsobnosti TTSK na nové verejnoprospešné funkcie.

Trnavský kraj je prvým, ktorý rozbieha s Cvernovkou takýto typ spolupráce.

Kraj chce zveľadovať

„Naším spoločným záujmom je, aby sme zveľaďovali kultúrnu, spoločenskú a materiálnu hodnotu v súčasnosti nevyužívaných nehnuteľností. Budovy vieme určite využiť aj lepšie, než ako bolo praxou v minulosti, že ich len predali, často za nevýhodné ceny pre kraj,“ uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.

Vo februári tohto roku zastavil predaj nepotrebného majetku kraja, ktorý bol od roku 2008 ponúkaný v tridsiatich ponukových kolách a len časť z neho našla nových majiteľov. Teraz chce TTSK dať objektom možnosť iného využitia. Podľa Viskupiča záujem o využívanie prejavili samotné obce i neziskové organizácie, pričom pri ich oživení sa počíta aj s využitím európskych grantov.

Zoznam objektov

„Keď sa nájdu peniaze, môže sa začať. Aj vo viacerých lokalitách kraja," povedal. V zozname dubiózneho majetku TTSK zostali objekty ako bývalé Stredné odborné učilište poľnohospodárske v Zemianskych Sadoch, Stredná priemyselná škola elektrotechnická a bývalý objekt Figaro v Piešťanoch či budova internátu s pozemkami Holíč.

„Predmetom memoranda nie je zmluvný záväzok oboch strán, ide o dobrovoľné a slobodné vyjadrenie záujmu na využití know-how Nadácie Cvernovka a možností TTSK pri tvorbe politiky verejného využitia nedostatočne využívaných budov,“ dodal Viskupič.

Účel projektu je efektívne nakladanie s nevyužívaným majetkom samospráv bez nutnosti nákladných investícií zo strany orgánov verejnej správy. Aby sa dosiahol očakávaný cieľ, bude vytvorený Manuál využitia opustených verejných budov, samosprávy a tretieho sektora s participáciou občanov a komunít.

Príklad na Novej Cvernovke

„Na dobrom príklade rekonštrukcie budovy Novej Cvernovky chceme spracovať manuál, aby sa naše skúsenosti dali aplikovať ďalej. Je to návod, ako môže štát s pomocou občanov lepšie poskytovať verejné služby. Sme radi, že predseda TTSK nachádza cestu k spolupráci, lebo pri práci so štátnym majetkom je naozaj potrebná súčinnosť medzi štátnou správou a občianskym sektorom. Výsledkom takejto spolupráce sú efektívnejšie verejné služby a efektívnejšia správa majetku,“ povedal Šymon Kliman, spoluzakladateľ Nadácie Cvernovka.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM