Rôzne

Chorých na chrípku pribudlo: Najviac ich doktori hlásili v Trnavskom kraji

Prípadov chrípky tento týždeň pribudlo. Lekári celkovo nahlásili 3568 takýchto ochorení, najviac ich bolo v Trnavskom kraji.

Ilustračný obrázok k článku Chorých na chrípku pribudlo: Najviac ich doktori hlásili v Trnavskom kraji
Zdroj: TASR

Chorobnosť vzrástla o 1,6 percenta. „Najčastejšie ochoreli deti do päť rokov,“ povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Ambulancie nahlásili celkovo 42 493 akútnych respiračných ochorení vrátane chrípky. Tu však chorobnosť v porovnaní s minulým týždňom klesla celkovo o 2,2 percenta. Najčastejšie ochoreli deti do päť rokov.

„Pre chrípkové prázdniny museli zatvoriť 14 materských a jednu základnú školu,“ povedal Mikas. V rámci aktuálnej chrípkovej sezóny zaznamenali lekári päť prípadov ťažkého akútneho respiračného ochorenia SARI.

Najúčinnejšou ochranou proti chrípke je každoročné očkovanie. Na Slovensku ho hradia všetky zdravotné poisťovne, najvhodnejší čas naň je počas jesenných a zimných mesiacov – až do objavenia sa epidémie chrípky.

Vírus chrípky sa šíri predovšetkým vzduchom pri kašľaní a kýchaní. Nie každé prechladnutie či kašeľ však automaticky znamená, že človek dostal chrípku. Tá prichádza náhle a sprevádzajú ju vysoké teploty, môžu sa pridružiť aj rôzne komplikácie. Na samotnú chrípku neúčinkujú antibiotiká.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM