Monika Hanigovská Rôzne

Chorobnosť v Trnavskom kraji: Prasacia chrípka a 62 zatvorených školských zariadení

Stále je medzi nami. Počet chrípkových ochorení v Trnavskom kraji stále narastá. Zdravotníci zaevidovali aj päť prípadov závažných respiračných ochorení.

Ilustračný obrázok k článku Chorobnosť v Trnavskom kraji: Prasacia chrípka a 62 zatvorených školských zariadení
Zdroj: TASR

Počet chrípkových ochorení v Trnavskom kraji naďalej narastá, intenzita je však v porovnaní s predchádzajúcimi týždňami o niečo slabšia. V ôsmom kalendárnom týždni bolo pre zvýšený počet chorých detí zatvorených 62 škôl a školských zariadení.

Zdravotníci zaevidovali v kraji aj päť prípadov závažných respiračných ochorení, z toho u jedného pacienta bol potvrdený vírus chrípky typu B a u jedného H1N1 – prasacej chrípky. Zákaz návštev platí v nemocniciach a zariadeniach sociálnej starostlivosti.

Podľa informácií Dagmar Kollárovej z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave aktuálne je v evidencii 15 927 pacientov na akútne respiračné ochorenia (ARO), z toho 3339 na chrípku. „Vzostup ARO bol o 2,63 percenta a vzostup na chrípku o 9,09 percenta oproti minulému týždňu,“ konštatovala.

Najvyššia chorobnosť bola v okrese Skalica (4180 chorých na 100 000 obyvateľov) a vo vekovej kategórii od 15 do 19 rokov. „Najvyšší nárast chorobnosti je pozorovaný vo vekových skupinách do päť rokov a šesť až 14 rokov,“ uviedla Kollárová.

Mimoriadne školské prázdniny mali v 35 materských školách (MŠ), 23 základných školách (ZŠ) a štyroch stredných školách (SŠ).

V okrese Galanta zatvorili deväť MŠ a šesť ZŠ, v okrese Dunajská Streda päť MŠ a tri ZŠ, v okrese Trnava 11 MŠ, štyri ZŠ a jedna SŠ. V okrese Hlohovec zostali doma deti z dvoch MŠ a dvoch ZŠ, v okrese Senica jedna MŠ a tri ZŠ, v okrese Skalica dve MŠ, štyri ZŠ a tri SŠ, v okrese Piešťany päť MŠ a jedna ZŠ.

Zákaz návštev pretrváva v ústavných zariadeniach Dunajská Streda, Skalica, Trnava, Hlohovec a Piešťany, v zariadeniach sociálnej starostlivosti bol nariadený zákaz návštev v okresoch Trnava, Piešťany, Hlohovec a Galanta.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM