Erik Bojničan Rôzne

Cestovný ruch v našom meste: V tomto vidia Hlohovčania príčiny nezdaru!

Ku koncu roka 2014 boli v našom okrese 4 ubytovacie zariadenia a ich služby využilo len 2 110 návštevníkov, čo je menej ako 1 % za celý kraj. Čo stojí za týmto číslom? Pýtali sme sa na názor Hlohovčanov.

Ilustračný obrázok k článku Cestovný ruch v našom meste: V tomto vidia Hlohovčania príčiny nezdaru!
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Podľa Štatistického úradu SR z 2 110 návštev­níkov, ktorí využili ubytovacie služby v minulom roku až 75,59 % tvorili domáci a 24,41 % zahraniční návštevníci. Náš okres tak zabral len 0,79 % z celkového počtu návštevníkov v Trnavskom kraji. Počet ubytovacích kapacít v okrese oproti roku 2013 klesol o dve zariadenia. Smutným zistením je aj číslo, ktoré vyjadruje celkový počet domácich a zahraničných návštevníkov, ktorí ich využili. Ten sa totiž znížil o 1 062. Spýtali sme sa Hlohovčanov, kde vidia problém oni.

Slabá propagácia

„Málo turistov sem chodí kvôli tomu, že tu nie je toľko vecí na pozeranie. Zámok, Zámocká záhrada, okolie Váhu, nejaké múzeum a to je všetko. Pol dňa a stačí,“ myslí si Matúš (26).

Daniel (27) vidí problém hlavne v propagácii. „Málo turistov sem chodí, pretože nikto nevie že nejaký Hlohovec existuje. Podľa mňa treba väčšiu reklamu celému regiónu lebo inak sa turista len ťažko dozvie že by mal ísť do Hlohovca,“ prezradil.

V propagácii vidí problém aj Juraj. „Jeden z dôvodov je nízky počet pamiatok a slabá propagácia a druhý dôvod, že aj to málo pamiatok čo tu máme nie je v najlepšom stave. Hlavne zámok, ktorý by mohol byť spolu s francúzskymi záhradami najväčším lákadlom,“ V Záhradách a Zámockej záhrade by podľa neho stačila menšia revitalizácia ale zámok by si zaslúžil rozsiahlu a kompletnú rekonštrukciu.

Rovnakého názoru je aj Štefan (26) „Pretože sem v podstate nemajú za čím prísť. A to málo turistických lákadiel ktoré tu sú si nevieme vážiť a využiť ich v prospech rozvoja turizmu,“ myslí si.

Máme potenciál

„Poznám veľa miest, ktoré máju turistický, historický a kultúrno-spoločensky potenciál a medzi tieto mesta radím aj Hlohovec. Ale ak neexistuje dostatočná regionálna prepojenosť, ktorá návštevníkovi ponúkne a dostatočne odprezentuje potenciál jeho programu na viac dni v rámci regiónu, tak tento potenciál nevyužije ani jedno mesto!“ hovorí Janka (29)

Podľa Janky sa vždy na túto problematiku treba pozerať optikou návštevníka. „Čo očakávam od svojho víkendu, výletu, dovolenky? V lete miestne podujatie osobitého charakteru – koncert, slávnosti, trhy atd., chcem vidieť pamiatky, kultúru, možno sa chcem okúpať, dobre ubytovať, najesť, chcem prírodné oddychové zóny a podobne,“ upresňuje.

Janka ďalej hovorí, že človek dnešnej doby to chce nájsť na portáloch, ktoré sú dostupné a kde nájde komplexné informácie. „Možno neobetujem čas pre malý Hlohovec, ale pre pre región vina, kúpeľného mesta, veľkomoravského prostredia plného pamiatok a malého Ríma, uvidím mesto ruží s jeho jedinečným divadlom, záhradou, zámkom a planetáriom veľmi rada,“ uzavrela.

Mohlo by vás zaujímať:

Prilákali sme Nemcov aj Čechov… Smutné je však TOTO zistenie o cestovnom ruchu v našom okrese

Zdroj: Dnes 24/ ŠÚ SR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM