Rastislav Búgel Rôzne

Cena plynu pre domácnosti sa v roku 2012 zvýši priemerne o 5,53 %

Cena za dodávku plynu pre slovenské domácnosti sa v budúcom roku medziročne zvýši v priemere o 5,53 %.

Informoval o tom dnes Jozef Holjenčík, predseda Rady pre reguláciu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) vykonávajúci aj pôsobnosť predsedu úradu.
„Pre tarifnú skupinu odberateľov, ktorí používajú plyn len na varenie, to znamená nárast ročnej spotreby o 1,6 eura. Pre skupinu odberateľov, ktorí používajú plyn na ohrev teplej vody, sa ročná platba zvýši o 29,4 eura a pre skupinu odberateľov, ktorí plynom aj kúria, predstavuje nárast 66 eur za rok,“ priblížil Holjenčík.
Regulačný úrad dnes vydal aj rozhodnutie o tarife za prevádzkovanie systému, ktorá významne ovplyvňuje koncovú cenu elektriny. „Tarifa zahŕňa podporu výroby elektriny z domáceho uhlia, z obnoviteľných zdrojov, podporu vysokoúčinnej kombinovanej výroby elektriny a tepla a náklady organizátora krátkodobého trhu. Tarifa pre budúci rok mierne vzrástla, pretože boli pripojené do prenosovej sústavy nové zdroje. Koncová cena elektriny stúpne z titulu tarify za prevádzkovanie systému v priemere medziročne o približne 2 %,“ spresnil šéf ÚRSO.
Konanie o nových cenách plynu bolo pôvodne prerušené, pretože regulačný úrad zistil, že cenový návrh Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), a. s., nebol v súlade so zákonom o regulácii. ÚRSO v tejto súvislosti vyzval plynárov na doplnenie návrhu, a to najmä v otázke nákladov na prístup do prepravnej siete a prepravu plynu v eurách na jednotku množstva plynu na rok 2012. SPP následne predložil opäť pôvodný výpočet nákladov na prístup do prepravnej siete a trval na použití pôvodného výpočtu.
„Neprijateľnosť tohto výpočtu spočíva v tom, že nákladmi na prepravu plynu a prístup do prepravnej siete chcel SPP zaťažiť len domácnosti, a nie aj ostatných odberateľov, čo je v rozpore s legislatívou,“ informoval 1. decembra Holjenčík.
Cenám elektriny pre domácnosti v budúcom roku sa venoval úrad aj pred dvoma týždňami, kedy informoval, že vzrastú v priemere o 0,84 %. „Toto zvýšenie bolo zapríčinené predovšetkým zvýšením cien elektriny ako komodity na medzinárodných trhoch a burzách, ktorá stúpla v priemere o 4,5 %. Komodita predstavuje približne 50 % koncovej ceny elektriny a jej zvýšenie by sa premietlo do koncovej ceny viac,“ informoval 1. decembra Holjenčík s tým, že zvýšenie ceny pre priemernú domácnosť predstavuje ročný nárast o 6 eur.
„U tepla v nasledujúcom roku možno očakávať, že štandardný byt zaplatí približne o 40 až 50 eur medziročne viac, ako tomu bolo v roku 2011,“ doplnil vtedy Holjenčík.
Cena za výrobu a dodávku vody vodovodom, tzv. vodné, sa budúci rok zvyšuje v priemere o 4,9 %, čo znamená asi 5 centov bez DPH. Ceny za odvedenie a čistenie odpadovej vody, tzv. stočné, budú v priemere zvýšené o 4,7 %, čo sú asi 4 centy bez DPH. Vodné a stočné sa teda spolu v priemere zvýši o 4,8 %, čo v číselnom vyjadrení znamená zvýšenie o 9 centov bez DPH.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM